Baykal: Anasaya yapmak için değil, uygulamak için seçildik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa yapmak için değil, Anayasa'yı uygulamak için seçildiklerini söyledi.

Baykal, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılması için AK Parti ve MHP'li milletvekillerince verilen Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine geçilmeden önce TBMM Kulisinde gazetecilerle sohbet etti.

Anayasa'nın tümüyle değiştirilmesinin, bazı maddelerdeki düzenlemeleri görmezlikten gelme olanağı doğuracağını, bu nedenle "Her maddeyle tek tek hesaplaşmak gerektiğini" ifade eden Baykal, milletvekillerinin Anayasa'yı korumak için yemin ettiklerini anımsattı. "Mevcut Anayasa'yı yok sayıp yeni bir Anayasa yapılmasının" öngörülmediğini savunan ve "Anayasa yeniden yapılamaz mı?" diye soran Baykal, "Elbette yapılır.

Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın...

Anayasa toptan yenilenir" diye konuştu.

Baykal, Anayasa yapımı için Kurucu Meclisin oluşması gerektiğini savundu.

"Anayasa yapmak için değil, uygulamak için seçildik" diyen Baykal, "Şimdi bunu iptal edelim, yenisini yapalım" anlayışının doğru olmadığını ileri sürdü.

Kuruluşundan 85 yıl sonra bir ülkenin, bu kadar derin Anayasa tartışması içine girmesinin çok düşündürücü olduğunu belirten Baykal, "Anayasa ile ilgili değişiklik ihtiyacı hissedilebilir. Belli konular için düzenleme yapılabilir. Yaygın, kısmen değişiklik ihtiyacı hissedilebilir ama 85 yıl sonra Anayasa'nın tamamını bir kenara atıp, dünyada bir ülkenin yeniden yazma ihtiyacı içine girdiğinin pek fazla örneği yoktur" dedi.

Fransa'yı örnek gösteren Baykal, bu ülkede kurumlarla ilgili düzenlemelerin yapıldığını, ancak "İşin özünün daima korunduğunu" söyledi.

Baykal, "Bizde bu kadar dünya çapında iş yapacaksın, bağımsız devlet kuracaksın, toplumu bir yerden alıp bir yere dönüştüreceksin, 'Olmadı, Anayasa'yı sil baştan' yeniden yapacaksın. Bu çok acı bir olay.

Türkiye'nin sıkıntısı bu" diye konuştu.

Baykal, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliğini kabul edilmesi durumunda, hem usul hem esas yönünden Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini belirtti. Baykal, "Anayasa Mahkemesi yapılan değişikliği yok sayarsa, ne olur?" diye sorulması üzerine, "Çok önemli bir şey olur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber