Vergi denetiminde 'tek çatı' yasa taslağı, Başbakanlık'a gönderildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanı'na bağlanması öngörülen Maliye Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu karşı plan hazırladı: İki kurul birleşip ulusal mali ajan niteliğinde çalışsın ve Maliye Bakanı'na bağlı olsun

Maliye Bakanlığı'nda denetim birimleri yeniden yapılanıyor. Bakanlıkta Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörlerinin "Vergi Denetim Kurulu" adı altında birleştirilmesine ilişkin yasa taslağı, Başbakanlık'a gönderildi. Yeni düzenlemeye karşı çıkan Teftiş ve Hesap Uzmanları Kurulu ise birleşme kararı alarak, bakana bağlı "Ulusal Mali Ajan" işlevini görecek yeni bir denetim birimi kurulması için harekete geçti.

Edinilen bilgiye göre, Maliye Bakanlığı'nın Başbakanlık'a gönderilen taslak uyarınca, halen Maliye Bakanı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Teftiş Kurulu Başkanlığı ile Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı kalkacak. Bu iki birim, Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde daire başkanlığı şeklinde görev yapan Gelirler Kontrolörleri ile "Vergi Denetim Kurulu" adı altında birleşecek. Oluşturulacak yeni birim de Gelir İdaresi Başkanı'na bağlı olarak çalışacak. Maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörleri de bu yeni yapıda, vergi denetçisi unvanını alacak.

Yeni yapılanmada vergi denetimi iki kademeli yürütülecek. Vergi Denetim Kurulu, merkezi denetim birimi olarak faaliyet gösterirken, vergi denetmenleri, vergi denetiminin taşradaki temsilcileri olacak. Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı da yeni bir organizasyona tabi tutulacak. Bu çerçevede başkanlık sayısı üçe düşürülecek. Bir başkan ve üç başkan yardımcısından oluşacak üst yapının altında da genel müdürlükler kurulacak.

'Ulusal mali ajan olalım'

Maliye Bakanlığı denetim birimlerinin yeniden yapılandırılmasına dönük taslağa, Maliye Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu karşı çıkıyor. Halen Maliye Bakanı'na bağlı olarak çalışan iki kurul, reorganizasyon taslağıyla ilgili çalışmaların ardından alt ve üst düzeyde çeşitli toplantılar yaptı.

Bu toplantıların sonunda uzun yıllardır birbirlerine rakip olarak görülen iki kurul, 'tek çatı altında birleşmek için' prensip kararı aldı. Edinilen bilgiye göre, Maliye müfettişleri ve hesap uzmanları, birleşmeye dönük bir de taslak hazırladı ve burada oluşturulacak yeni birimin, Maliye Bakanı'na bağlı olarak, "Ulusal Mali Ajan" niteliğinde faaliyet göstermesi öngörüldü.

Bu çalışmalarla ilgili bilgi veren bir Maliye yetkilisi, pek çok ülkede Maliye Bakanı'na bağlı, denetim birimleri bulunduğunu belirtirken, "Biz de böyle bir yapılanmanın, Türkiye'nin ihtiyacına olduğuna inanıyoruz. Yeni yapı, ABD'de IRS'ye tanınan bazı yetkilerle de donatılırsa ülkemizde kayıtdışı ekonomi, vergi kayıp ve kaçağı ile yolsuzlukla mücadelede çok etkin ve sonuç alıcı işlev görebilir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber