CHP: Süratle Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Şubat 2008 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi.

Kılıçdaroğlu, Anayasa değişikliği teklifinin kabul edilmesinden sonra yaptığı değerlendirmede, "toplumsal uzlaşmanın değil, dayatma kültürünün getirdiği bir anayasa değişikliğini yaşadıklarını" söyledi.

"Bu değişiklikle, toplum çok ciddi gerginlik ortamına sürüklenmiş olacaktır" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Ama CHP olarak Anayasa değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra süratle Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz. Bu konuda hazırlarımız devam ediyor. Başvuruda, Anayasa'nın değiştirilemez ikinci maddesinin, dolaylı olarak değiştirilmek istendiği ve bu konuda, gerek Meclis'te gerek Meclis dışında AKP yetkilileri ve yöneticilerinin açıklamalarını belirteceğiz. Aynı şekilde yargı kararlarının uygulanmaması sonucunu doğuruyor bu... Yargı kararlarını uygulamak hükümetin görevidir. Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına uymayı taahhüt etmiştir. Bu değişiklikle, AİHM kararlarının da uygulaması ortadan kaldırılmaktadır. Türkiye, vermiş olduğu taahhüdü tutmaz noktaya getirilmektedir."

Anayasa değişikliğinden sonra, Yükseköğretim Yasası'nın ek 17. maddesindeki değişikliğin gündeme gelmemesi durumunda ne olacağının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Bu değişikliğin yapılmış olması, türbana özgürlük getirmiyor. Değişiklik kılık kıyafetle ilgili düzenlemelerin yasayla yapılacağını öngörüyor. Yeni bir yasa çıkmadığı sürece mevcut durum devam edecektir" dedi.

"YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan ve yandaşlarının yeni bir yasayı beklemeden, Anayasa Mahkemesi ve AİHM'nin verdiği kararları ortadan kaldırmaya yönelik uygulamanın içine gireceklerine ilişkin belirtiler gördüklerini" savunan Kılıçdaroğlu, CHP olarak uygulamaların takipçisi olacaklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber