İlber Ortaylı: Bahşiş, hediyedir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Şubat 2008 16:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı, ''Bahşiş, hediyedir. Hukuki değildir ama ahlakidir'' dedi.

Ortaylı, Antalya'da düzenlenen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2007 yılı çalışmalarının değerlendirilmesi ve 2008 yılı hedefleriyle ilgili toplantıda ''Tarihten Günümüze Mülkiyet Konulu'' eğitim seminerinde konuştu.

Türkiye'de ücretlerde dengesizlik yaşandığını belirten Ortaylı, bir bekçinin bin 900 YTL maaş alabildiğini, ancak kadastro ve tapu memurlarına, küratörlere ve müze personeline çok az maaş verildiğini vurguladı.

Türkiye'de ''personel rejiminin ciddiye alınmadığını'' savunan Ortaylı, ''Küratörü, tapu memurunu komik paralarla tutamazsınız. Bu sistem yürümez'' dedi.

İstanbul'da Neslişah Sultan'ın da aralarında bulunduğu 4 kişiye, ortalama bir restoranda içkisiz yemek ısmarladığını ve ''400 kağıt'' hesap ödediğini belirten Ortaylı, müzedeki maaşıyla bunun karşılanamayacağını anlattı. Ortaylı, ''Louvre Müzesi Müdürünü, Kremlin Müdürünü kahveyle yollayamazsın'' diye konuştu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı'nın bugün gazetelere yansıyan demecinin de yanlış anlaşıldığını belirten Ortaylı, ''İyi izah edilmemiş bir olay. Ben de ev aldım, sattım. 5 sene tapu dairesine gittim. 10-15 parayı ben de verdim hediye diye. Yalan yok, rüşvet değil. Bahşiş, hediyedir. Hukuki değildir ama ahlakidir. Bu gibi yollarda lazımdır ta ki telafi edilene kadar'' dedi.

''Tapu memurlarının eskimiş kıyafet ve kravatla vatandaşın karşısında durmasının caiz olmadığını'' belirten Ortaylı, tapu ve kadastro personeline döner sermayeden pay aktarılmasının sorunun çözümüne katkıda bulunacağını kaydetti.

Türkiye'deki müze derneklerinin bir süre önce kapatıldığını hatırlatan Ortaylı, ''Müze derneklerinin kapatılması dar görüşlülüktür. Hiç bir müze derneksiz yaşayamaz. Müzelerin belirli yerlerinin özel sektöre verilmesi lazımdır' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber