Ek 17 için AK Parti-MHP mutabakatı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 14:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Anayasa değişiklikleri Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra Yükseköğretim Kanununun ek 17. maddesiyle ilgili sürecin devam edeceğini söyledi. MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Anayasa değişikliği sürecinin tamamlanmasından sonra Yükseköğretim Kanununun ek 17. maddesinin Meclis gündemine getirilmesinde AK Parti ile mutabakata vardıklarını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bozdağ ve MHP Grup Başkanvekili Şandır, TBMM'de gazetecilerin sorularını cevapladı.

Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılması için Anayasa değişikliğinin yeterli olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

"Uygulayıcıların takdirinde olan bir konudur. Rektörlerin takdirinde olan bir konudur. Anayasanın değişik hükümleri var. Doğrudan uygulanabilen hükümleri var. Örneğin, Cumhurbaşkanımızın görevlerine ilişkin düzenlemeler, doğrudan uygulama kabiliyeti buluyor. Uygulayıcılar, istedikleri takdirde doğrudan uygulama hükümü olarak isterlerse uygularlar. Veya bu uygulamanın kanuni düzenlemesinin yapılmasını bekleyebilirler. Bu tamamıyla rektörlerin değerlendirmesine bağlı bir konu...."

Bozdağ, "Farklı uygulama bir kaos oluşturmaz mı?" sorununa, "Hayır. Niye kaos olsun? 1998 yılına kadar Türkiye'de bir sıkıntı yoktu. Üniversitelerin bir kısmı uyguluyordu, bir kısmı uygulamıyordu. Herhangi bir kaos yoktu" yanıtını verdi.

Anayasa Mahkemesinin 1989 ve 1991 yılındaki kararlarına rağmen, 1998 yılında yayınlanan genelgeye kadar üniversitelerde farklı uygulamalar bulunduğunu anlatan Bozdağ, "Bazı üniversiteler yasakçı bir uygulama yaparken bazıları da bu konuda hürriyetçi uygulama yaptılar. Herhangi bir kaos olmadı. Bu tamamıyla uygulamaya bağlı bir konudur. Uygulayıcıların değerlendirmesine göre uygulamanın nasıl olduğunu hep birlikte göreceğiz" dedi.

Bozdağ, Yükseköğretim Kanununun ek 17. maddesiyle ilgili soruya da şöyle cevapladı:

"Ek 17 ile ilgili düzenlemeler, bugüne kadar bu sorunun çözülmesinin karşısında olanların, CHP Genel Başkanının konuşmalarına bakın, rahmetli Bülent Ecevit'in konuşmalarına bakın, YÖK başkanlarımızın konuşmalarına bakın... Esasında sorunun çözümü için onların müteaddit defalar önerdikleri formüllere bakın. Ek 17'de yapılan formüle bakın. Sorunun büyümesine neden olanların çözüm için ürettikleri cümlelerden çıkarılmış bir formüldür Ek 17. Anayasa değişikliği Resmi Gazete yayınlandıktan sonra süreç devam edecektir."

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da gazetecilerin aynı konulara ilişkin sorusunu yanıtlarken, Anayasa hükümlerinin bazılarının bir başka kanun gerekmeksizin uygulanabilme imkanı olduğunu söyledi. Şandır, "Anayasanın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikler, uygulayıcılar tarafından yeterli bulunur ve başörtülü öğrencilerin eğitim özgürlüğü önündeki engelleri kaldırılırsa bize göre güzel olur" diye konuştu.

Yükseköğretim Kanununun ek 17. maddesinde yaptıkları düzenlemenin doğru bir düzenleme olduğunu savunan Şandır, şunları söyledi:

"Ek 17'nin anlamı şudur: Türbanın, 'Türban' diye tanımlanan bu hadisenin, bir siyasi simge olarak kullanılmasını veya siyasetin simgesi olarak Cumhuriyetin temel değerlerine bir tehdit dayatmasında kullanılmasını önlemek için MHP olarak biz buna başörtüsü diyoruz. Ve bunun Anadoludaki yaygın kullanıldığı şeklinde, çene altından bağlanarak kullanılmasını yeterli buluyoruz. Uygulamada getirdiğimiz düzenleme budur. MHP olarak Ek 17'deki düzenleme ve Anayasanın 10 ve 42. maddelerindeki değişikliklerin 40 yıldır tartışılan bu sorunun çözümüne yeterli katkıyı vereceği kanaatindeyiz.

TBMM, Türk milleti adına bir irade, bir niyet ortaya koydu. Mesele, 40 yıldır tartışılan ve bu tartışmayla toplumun ayrışması, cepheleşmesi gibi çok tehlikeli bir sonuca ulaşan bu toplumsal sorunu çözmekti.

Tüm uygulayıcılar, bu çözümün samimiyetine inanmalı, sorunu çözmek yönünde bu değişiklikleri uygulamalı, eksiklikleri varsa da onları da tamamlamak yönünde siyaset uyarılmalıdır."

Şandır, ek 17. madde için üniversitelerdeki uygulamayı bekleyip beklemeyeceklerine ilişkin soruyu cevaplarken, "Bunu konuşmadık henüz. Anayasa değişikliği süreci henüz tamamlanmadı. Vardığımız bu mutabakat, bu süreç tamamlanır tamamlanmaz, ek 17'deki kanun değişikliğini Meclis gündemine getirmek. Anayasa değişikliği henüz tamamlanmadı. MHP olarak biz vardığımız mutabakat noktasındayız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber