Gül'den türban sürprizi: Kararım net değil

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 22:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı'nı ziyaret eden Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özok, Anayasa'daki türban düzenlemesine ilişkin hukuki kaygılarını ilettiklerini, Gül'ün de ?Bakacağız, inceleyeceğiz, henüz net bir kararım yok? dediğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında, türbanla ilgili Anayasa değişikliği konusunda henüz kesin karar vermediğini açıkladı. Başkan Özok, görüşmeden sonra gazetecilerin soruları üzerine, üniversitelerde türban serbestisine ilişkin Anayasa'da yapılan değişikliğe ilişkin görüşlerini Cumhurbaşkanı'na ilettiklerini ve ?duyarlılık göstermesini? istediklerini söyledi. Özok, ?Bu konuda 5-6 sayfalık kendi kaygılarımızı, endişelerimizi, bu konuda hukuki yönden değerlendirmelerimizi içeren bir dilekçe bıraktık? dedi.

Düzenlemeyi referanduma sunup sunmama konusunun gündeme gelmediğini belirten Özok, ?Cumhurbaşkanı sizin kaygılarınızı nasıl karşıladı?? sorusu üzerine de, Gül'ün ?Bakacağız, inceleyeceğiz, henüz karar vermiş değilim, henüz bu konuda net bir kararım yok? dediğini aktardı.

BİZ OLAYIN SİYASETÇİ TARAFINDA DEĞİLİZ

Özok, ?Veto etmesi konusunda umudunuz var mı?? sorusuna ise şu karşılığı verdi:

?Bizim herhangi bir yorum yapmamız mümkün değil. Sayın Cumhurbaşkanı, veto eder, tasdik eder, o kendi değerlendirmesidir ama biz bir sorumlu hukuk kuruluşu olarak, kamu niteliğindeki meslek kuruluşu sorumluluğu içerisinde arkadaşlarımızla beraber kendi düşüncelerimizi arz ettik. Bizim hepimizin amacı gerçekten ülkemizde eksiksiz bir demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, hukuk devletinin bütün kurum ve kurallarıyla işlemesi. Hiç kimsenin mağdur olması gibi bir düşüncemiz söz konusu değil ama bunların hepsi hukuk içerisinde ve anayasaya uygun bir biçimde yapılması konusundaki düşüncelerimizi hepiniz biliyorsunuz. Biz olayın asla bir siyasetçi tarafında değiliz. Siyaseti siyasetçiler yapıyor ama biz duyduğumuz hukuki kaygıları, bundan önceki Anayasa Mahkemesi'nin, Danıştay'ın, AİHM'in, Yargıtay'ın ceza ve hukuk kararlarının, genel kurullarının vermiş olduğu kararı bir hukukçu sorumluluğuyla dile getiriyoruz. Dilekçimizin içeriği de aşağı yukarı bu mealde.?

?Kendisi size bir çağrıda bulundu mu, toplumdaki gerginlikle ilgili? sorusu üzerine de Özok, ?Hayır, hayır. Biz o bölümü konuşmadık? dedi. Özok, ?TBB olarak mı görüşlerinizi açıkladınız?? sorusunu, ?Evet, TBB olarak? diye yanıtladı.

78 BAROMUZDA ÇOK TEMEL FARKLILIKLARIMIZ YOK

?Barolar Birliğinde de değişik görüşler var? sözleri üzerine Özok, şunları kaydetti: ?Şimdi ona da bir açıklık getirelim. TBB 78 barodan oluşan ve kamu niteliğinde bir meslek kuruluşu. Bu konuda TBB söyleyecek, bütün barolar aynı görüşü paylaşacak gibi böyle bir şeyi biz ne düşündük, ne arzu ettik, ne de böyle bir şey olabilir. Yıllardır savunduğumuz bir şey var, çoğulcu demokrasi, katılımcı demokrasi... Hele bizde baroların hepsinin birden ayrı tüzel kişiliği var. Diledikleri biçimde beyanat verebilirler, hukuki değerlendirme yapabilirler, farklı görüş ortaya koyabilirler. Cumartesi günü toplumdaki temel bir gerginliğin bir ölçüde yansıması bizim baro başkanları toplantısında oldu. Ben 2001'de TBB başkanı oldum. 2001'den bu yana bizim 15. baro başkanları toplantısı, yani bu toplantımız hemen olaylar üzerine yapılmış bir toplantı değil, bizim olağan toplantımızdır. Farklı düşünceler olacak, biz bunun olmasını istiyoruz zaten. Bizim 78 baromuzda çok temel farklılıklarımız yok, ama bazı ayrıntılarda değişik görüş farklılıklarımız var.?

CUMHURBAŞKANI SICAK VE İLGİLİ DAVRANDI

?Üniversitelerde başörtüsünün serbest bırakılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanlığı'na ulaşıp ulaşmadığını biliyor musunuz?? sorusu üzerine Özok, ?Bizim öyle bir bilgimiz yok, sadece ?Teşekkür ediyorum, bakacağım değerlendireceğim' dedi. Gerçekten şunu özellikle vurgulamak istiyorum, Sayın Cumhurbaşkanımız bize son derece sıcak, gerekli ilgi ve alakayı göstererek ev sahipliği yaptı? dedi.

Özok, ?Sizin eleştiri ve kaygılarınızla ilgili Cumhurbaşkanından edindiğiniz izlenim nedir?? sorusunu yanıtlarken, ?Ben o konuda herhangi bir değerlendirme yapamam. Çünkü takdir tamamen Sayın Cumhurbaşkanı'nın kendisine aittir? karşılığını verdi.

?Toplumda kamplaşmalar olduğu yönünde yorumlar var. Sizin Barolar Birliği Başkanı olarak düşünceniz nedir?? sorusunu da Özok, şöyle yanıtladı:

?Hayır. Asla, biz kendi kesimimiz için söyleyelim. Bizim, asla ve asla en toleranslı, en hoşgörülü, birbirini anlayan kesim barolar ve Barolar Birliği'dir. Hiçbir kırgınlığımız yok. Nitekim, bugün en keskin muhalif görünen Sivas Barosu Başkanı bir televizyonda bize karşı yumuşak, sevecen, saygılı bir konuşma yaptı. Bizim de Sivas Barosu Başkanı ile ilgili herhangi bir önyargımız yok. Bugün karşı karşıya oluruz, yarın paylaştığımız çok önemli konular olabilir. Biz sadece Anayasa değişikliğiyle ilgili değil, tüm Türkiye'nin hukuk düzeniyle ilgili barolar olarak birlikte hareket ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber