Üniversiteden atılan öğrenciler af bekliyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'in rekor bir oyla üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakması, önceki yıllarda çeşitli sebeplerle okullarından uzaklaşmak zorunda kalan öğrenciler için de umut oldu.

Başörtüsü yasağı yüzünden üniversiteden ayrılan yaklaşık 80 bin öğrencinin, yeni bir düzenlemeyle okullarına dönebileceği belirtiliyor. Bunun için yeni bir af yasası çıkarılması gerekiyor. Bu konudaki farklı kanun teklifleri TBMM gündeminde bulunuyor. YÖK Kanunu'nun yürürlüğe girdiği 1981'den bu yana çeşitli sebeplerle yaklaşık 1,5 milyon öğrenci yükseköğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Bu öğrencilerin affına ilişkin TBMM gündemine çeşitli yasa teklifleri getirildi. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özpolat, MHP Samsun Milletvekili Osman Çakır, BBP Genel Bakanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ile DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in teklifleri görüşülmeyi bekliyor. CHP'li Özbolat'ın af önerisi, 1981'den bu yana okullarından ayrılan tüm öğrencileri kapsıyor. Yükseköğretim Yasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Teklifi, yükseköğretim kurumlarının hazırlık ve diğer bütün sınıflarında önlisans ve lisans düzeyinde öğrenim yapan okullardan 'her ne sebeple olursa olsun' ilişikleri kesilmiş öğrencilere bütün dersler için bir öğretim yılı devam ve üç sınav hakkı verilmesini öngörüyor. MHP'li Çakır'ın teklifi yükseköğretim kurumlarıyla ilişkileri kesilen öğrencilerin, kanunun yayımı tarihinden itibaren 2 ay içinde başvurmaları halinde, yeniden üniversiteye kabul edilmelerini içeriyor. Ancak teklif, YÖK Öğrenci Disiplin Yönetmeliği'nin 10. maddesinde yer alan ağır suçları işleyen öğrencileri af kapsamı dışında tutuyor.

MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural, çeşitli nedenlerle üniversite eğitimini yarım bırakmış öğrencilerin okullarına yeniden dönmelerine yardımcı olacaklarını belirtti. Bu yönde kanun teklifi verdiklerini de hatırlatan Vural, geçtiğimiz hafta makamında kabul ettiği üniversiteyi yarım bırakmış öğrencilere, "Öğrenci affı isteyen siz öğrenciler, yarım kalan eğitimlerinize devam etmek istiyorsunuz. Bundan daha güzel bir hak arayışı olamaz. Bu hakkınızı aramanızı kişisel olarak olumlu karşılamakla birlikte zaten MHP olarak verdiğimiz öğrenci affı kanun teklifiyle siz mağdur öğrencileri desteklemekteyiz." dedi. Vural, parti olarak eğitimin temel haklardan biri olduğuna ve hiçbir şekilde bu haktan bireylerin mahrum bırakılmaması gerektiğine inandıklarını vurguladı.

Habib Güler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber