BBP'den 'Yerel Yönetim' raporu

Haber Giriş : 12 Şubat 2008 14:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BBP tarafından hazırlanan ?Yerel Yönetim Siyaseti Hakkında Rapor?da, merkezi yönetim tarafından verilen mahalli mahiyetteki kamu hizmetlerinin birçoğunun mahalli idareye devredilmesi, mahalli idarelerin mali açıdan güçlendirilmesi ve yönetim sistemi içinde olması gereken noktaya çekilmesi gerektiği bildirildi.

BBP Genel Sekreteri Yalçın Topçu, Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Türk ve MKYK Üyesi Selim Şimşek tarafından hazırlanan ?Yerel Yönetim Siyaseti Hakkında Rapor?da mahalli idarelerin, merkezi yönetimin gücünü dengeleyen kuruluşlar olarak demokratik toplumların vazgeçilmez kurumları olduğu vurgulandı. Hizmetlerin etkinliği ve verimliliği ile toplumsal düzeyde katılım ve yönetmeyi sağlama açısından, mahalli idarelerin güçlendirilmesi gerektiği belirtilerek, partinin hizmet ve yönetim birliğini sağlayarak, "üniter" yapıya zarar vermeden sorunların yerinden çözümünü savunduğu kaydedildi.

Raporda belediyelerin, kent halkının kendileri ile ilgili alanlarda öz haklarının ve yönetme haklarının kazanılmasında büyük önemi bulunduğuna dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi:

?Bu açıdan, bugünkü merkezi yönetim tarafından verilen mahalli mahiyetteki kamu hizmetlerinin birçoğunun mahalli idareye devredilerek, mahalli idarelerinde mali açıdan güçlendirilmesi ve yönetim sistemi içinde olması

gereken noktaya çekilmesi gerekmektedir. Özellikle, mahalli mahiyetteki kamu hizmetlerinin belediyelere devredilmesi yolu ile hem bu kurumların, hem de Türk demokrasisinin güçlenmesi konusunda hemen harekete geçilecektir.?

İl Özel İdarelerinin bugünkü statüleri itibari ile verimsiz çalışan kurumlar olduğu kaydedilerek, bu kurumlar üzerindeki merkezi yönetimin etkisi kırılarak, İl Özel İdareleri'nin seçimle gelen yöneticilerin yönettiği alanın, görevi belirli mahalli idare kurumları haline getirilmesi gerektiği vurgulandı.

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNİN BAZI YETKİLERİ İLÇE BELEDİYELERİNE DEVREDİLMELİ

Raporda, ?Büyükşehir Belediyelerinin Yönetimi Hakkındaki Kanun?un yeniden gözden geçirilmesi ve büyükşehir belediyelerinin bazı yetkilerinin ilçe belediyelerine devrinin sağlanması gerektiği de belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

?Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri arasındaki görev ve gelir uyuşmazlıkları da ilçe belediyeleri lehine yeniden düzenlenmelidir. Anayasa'da yer alan mahalli yönetim yöneticilerinin görevden alınabilmesi ile ilgili hükmün değiştirilmesi ve mahalli yönetimlerin muhtariyetlerinin sağlanması gerekmektedir. Bunun için idari vesayetin kaldırılarak, sadece koordinasyon amacıyla kullanılması temin edilecektir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber