MEB'in 'sıraları çalıştırın' yazısına dava açıldı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Şubat 2008 23:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığının 27 Aralık 2007 Tarih ve B.08.0.PGM.0.23.05.04/79360 Sayı, "Sıraların Çalıştırılması? Konulu, "1. Eğitim bölgesi ve eğitim kurumlarındaki norm fazlalığı 2. Sıradan atanan öğretmenin ayrılacağı kurumda oluşacak öğretmen ihtiyacının da göz önünde bulundurularak?.? ibaresinin bulunduğu yazıya, dava açıldı.

Bu yazının anlamı şuydu: Örneğin çok fazla öğretmen açığı olan A okulunda görev yapıyorsunuz 2007 yılında isteğe bağlı yer değişikliği istediniz puanınız gereği sıralamaya girdiniz. Sıraya girdiğiniz okullardan sıranızın geldiği okulda bir öğretmen kadrosu herhangibir nedenle açılmışsa normalde sıraların çalıştırılması ile oraya yer değiştirme kapsamında atanmanız gerekmektedir. Dava konus emir ve ibareye göre ise okulunuzda (görev yaptığınız A okulunda) çok açık olduğundan ve doldurulması mümkün olmadığından atamanız yapılmayacak yedeğiştirmeniz gerçekleşitirilmeyecektir. Bu uygulama bazı okul, ilçe ya da iller için farklı uygulmalara yani keyfiyete yol açabilecektir.

Maksut Balmuk

[email protected]



DANIŞTAY BAŞKANLIĞI'NA

Yürütmenin Durdurulması İstemlidir


DAVACI : Türk Eğitim Sen
(Türkiye Eğitim, Öğretim ve Bilim Hizmetleri Kolu Kamu Çalışanları Sendikası)

VEKİLİ : Av.Ömer SARPDAĞ-Av.Hatice AKALAN
Tel-Faks : 0312-309 76 45 - 44 Anafartalar Cad.Yüce İşhanı K:4 No:78/65 Ulus/ANKARA

DAVALI : T.C.Milli Eğitim Bakanlığı / Bakanlıklar / ANKARA

T.KONUSU : Davalı idarece tesis edilen 27 Aralık 2007 Tarih ve B.08.0.PGM.0.23.05.04/79360 Sayı " Sıraların Çalıştırılması" Konulu " 1. Eğitim bölgesi ve eğitim kurumlarındaki norm fazlalığı 2. Sıradan atanan öğretmenin ayrılacağı kurumda oluşacak öğretmen ihtiyacının da göz önünde bulundurularak?." ibaresinin Yürütülmesinin Durdurulması ve Devamında İptali Dileklerimizin Sunulmasından İbarettir.

T.TARİHİ : 27 / 12 / 2007

İZAHAT : Davalı idare tarafından tesis edilen dava konusu işlem usul ve yasaya aykırı olup, iptali hak ve adalet gereğidir. Şöyle ki;
1) Davalı idarece tesis edilen 27 Aralık 2007 tarih ve 79360 sayılı " Sıraların Çalıştırılması" konulu "1. Eğitim bölgesi ve eğitim kurumlarındaki norm fazlalığı,2. Sıradan atanan öğretmenin ayrılacağı kurumda oluşacak öğretmen ihtiyacının da göz önünde bulundurularak" ibaresi hukuka aykırıdır.

2)2007 Yılı İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu Yer Değiştirme İsteğinde Bulunabilecekler başlıklı bölüm "İsteğe bağlı olarak Mart ayı içinde alınacak başvurular, Nisan ayı içinde yapılacak değerlendirme sonucu tercih edilen eğitim kurumları bakımından hizmet puanı üstünlüğüne göre sıraya alınır. Bu sıralar millî eğitim müdürlüklerince ilan edilir.
Yer değiştirmeler, sırada bulunanlar arasından öğretmenlerin il içinde dengeli dağılımları da gözetilerek ve eğitim kurumlarındaki norm kadro açığı ile illerin bu alandaki öğretmen durumu dikkate alınarak, aynı eğitim kurumunu tercih edenlerden hizmet puanı en fazla olandan başlanarak Mayıs ayı içinde gerçekleştirilir.
Ataması yapılanların eski görev yerlerinden ayrılmaları Haziran ayı sonu itibarıyla sağlanır. Ataması yapılamayanlara ait sıra durumu, aynı yılın Aralık ayının son iş gününe kadar geçerli olup, dönem içinde oluşacak öğretmen ihtiyacı bu sırada bulunanlardan karşılanır.
Eğitim kurumları bazında oluşturulan sıraların ilan edilmesinden sonra, bu Yönetmelikte belirtilen özür durumlarından biri nedeniyle il içinde yer değişikliği isteyenlerin atamaları, sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan eğitim kurumlarına yapılır. Bu şekilde ataması yapılamayanlar için yeniden sıra oluşturulmayacaktır." denilmektedir. Görüleceği üzere kılavuzda dava konusu ibareleri içeren herhangi bir sınırlama yapılmamıştır. Kaldı ki; özür grubu tayinlerinde dahi öncelikli olarak sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan eğitim kurumlarına atama yapılacağından söz edilmektedir.
3) Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Madde 20-(1) "Yer değiştirme suretiyle atama isteğinde bulunan öğretmenlerin atamaları, alanlarındaki norm kadro açığı ve hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak sıralamaya bağlı olarak yapılır. "Madde 22-a "?Sıra kapsamındaki il içi yer değiştirmeler, eğitim-öğretimin aksatılmaması bakımından yarıyıl ve yaz tatillerinde yapılır. Ancak, sırada bulunan öğretmenlerin kadrolarının bulunduğu eğitim kurumlarında norm kadro fazlası konumunda olmaları halinde bu dönemler dışında da yer değiştirmeleri yapılabilir. Eğitim kurumları itibarıyla oluşturulan sıraların ilân edilmesinden sonra bu Yönetmelikte belirtilen özür durumlarından biri nedeniyle il içinde yer değişikliği isteyenlerin atamaları, sırada atanmak üzere öğretmen bulunmayan eğitim kurumlarına yapılır. Ataması yapılanlar ile herhangi bir şekilde sırası iptal edilenlerin yerine sıra içinden veya dışından hiçbir şekilde sıra kaydı yapılmaz" denilmektedir. Görüleceği üzere ilgili yönetmelik ve kılavuzda dava konusu ibareler ile sınırlama yapılmıştır. Yapılan uygulama normlar hiyerarşisine aykırı olarak tesis edilmiştir.
4)Sıraya girerek il içi istediği okula atanmayı bekleyen öğretmenlere bu şekilde bir sınırlama getirmek puan üstünlüğüne göre sıralamaya girmenin mantığını ortadan kaldırmaktadır. İl içinde yer değiştirme için gerekli şartları taşıyan ve atanmayı bekleyen öğretmenlerin eğitim bölgesi ve eğitim kurumlarındaki norm fazlalığı ve sıradan atanan öğretmenin ayrılacağı kurumda oluşacak öğretmen ihtiyacının da göz önünde bulundurulması atanmak için sırada bekleyen öğretmenlerin haklarını gasp etmektedir. Yönetmelik, kılavuz ve hakkaniyete aykırı dava konusu ibarelerin iptali hak ve adalet gereğidir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğu zaman iş bu davayı açma zarureti hasıl olmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER : 657 Sayılı DMK, MEB Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği, 2007 Yılı İl İçi Yer Değiştirme Kılavuzu

HUKUKİ DELİLLER :
27 Aralık 2007 Tarih ve 79360 Sayı ve Sıraların Çalıştırılması konulu işlem

NETİCE-İ TALEP :
Yukarıda arz ve izah edilen ve re'sen araştırılacak hususlarda dikkate alınarak ;
1) Davalı idarece tesis edilen 27 Aralık 2007 Tarih ve B.08.0.PGM.0.23.05.04/79360 Sayı " Sıraların Çalıştırılması" Konulu İşlemin 1. Eğitim bölgesi ve eğitim kurumlarındaki norm fazlalığ 2. Sıradan atanan öğretmenin ayrılacağı kurumda oluşacak öğretmen ihtiyacının da göz önünde bulundurularak?." İbaresinin yürütülmesinin durdurulması ve devamında iptaline karar verilmesi,
2) Yargılama harç,masraf ve ücreti vekaletin karşı yan üzerinde bırakılmasına karar verilmesini, gereğini saygılarımla arz ve talep ederim.

30/01/2008
Davacı (Türk Eğitim Sen) Vekili
Av.Ömer SARPDAĞ-Av.Hatice AKALAN


EKİ :
1) Onanmış Vekaletname Örneği (Baro Pullu-Harçlı)
2) 27 Aralık 2007 Tarih ve 79360 Sayı ve "Sıraların Çalıştırılması" Konulu İşlem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber