Akıl hastalarına judoyla tedavi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 22:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde tedavi gören hastalara, yeniden topluma kazandırma ve sosyalleştirme etkinlikleri kapsamında aralarında judonun da bulunduğu spor eğitimi verilmeye başlandığı öğrenildi

Hastanede haftada 4 gün 2'şer saat süreyle judo eğitimi alan akıl hastaları için masa tenisi turnuvası da düzenlendiği, basketbol ve voleybol turnuvaları için de hazırlık yapıldığı bildirildi.

Başhekim Yardımcısı ve Çocuk Psikiyatrisi Uzmanı Dr. İsmail Yavaş, ruh sağlığı bozulmuş kişilerde, spor faaliyetlerinin büyük önem taşıdığını ifade ederek, bunun hastaların sosyalleşmesine ve topluma yeniden kazandırılmasına önemli etkisi olduğunu kaydetti.

Sporu bireysel ve grup olarak ikiye ayırdıklarını, hastaların voleybol, basketbol, futbol gibi takım çalışmaları yapmaları yanında bireysel spor dallarını da çok önemsediklerini bildiren Dr. Yavaş, şunları kaydetti:

"Belki şaşırtıcı olacak ama karate, tekvando, judo gibi sporları, hastalarımıza öneriyoruz. Çünkü bu spor dalları, bir disiplin altında veriliyor.

Burada öğrendiklerini başka yerde uygulayamıyorlar. Bunun yanında içlerindeki öfkeyi daha uygun şekilde boşaltıyor, sağlıklı alana yönlendiriyorlar.

Örneğin, eşini döven bir erkek, içindeki öfkeyi bir sporda daha sağlıklı bir alanda boşaltırsa aile içindeki sorunlar belki de kendiliğinden çözülecek.

Çünkü içindeki öfkeyi, olumlu bir yere kanalize etmiş olacak."

Beden Eğitim Öğretmeni Nagehan Akantürk ise Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde hasta bakıcılar ve erkek sağlık memurları ile birlikte hastaların judo eğitimi aldıklarını ifade ederek, şöyle dedi:

"Hasta bakıcı ve sağlık memurlarına verilen kursun amacı, kendilerini savunmayı öğretmektir. Bu eğitimin hastalara ve hasta bakıcılara verilmesindeki temel amaç ise onların judo ile beraber voleybol, basketbol gibi diğer sportif aktivitelerle sosyalleşmelerini, topluma kazandırılmalarını sağlamaktır."

"Kötü muamele yok"

Hastane personeline yönelik savunma amaçlı eğitimin yanlış anlaşılmaması gerektiğini belirten Akantürk, "Amacımız judo eğitimi ile sadece kendilerini ve karşısındakileri incitmeden savunmayı öğrenmek ve öğretmektir.

Aynı zamanda hastanede geçen günlerinin sporla birlikte daha neşeli, daha mutlu ve huzurlu geçmesini sağlamaktır" diye konuştu.

Akantürk, Manisa Belediyesinin, hastanede düzenlenen sportif faaliyetlere destek verdiğini, bahçedeki bir alanı spor sahası olarak düzenlediğini bildirdi.

Judo eğitmeni Halil Atmaca ise hastanede kurslara katılımın gönüllülük esasına dayandığını belirterek, "Haftanın 4 günü burada personele, hastalarımız incitilmeden onları etkisiz hale getirmelerini sağlamak amacıyla judo eğitim veriyoruz. Aynı zamanda içine kapanık, kötü alışkanlıkları olan hastalarımızı spor sayesinde topluma kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber