Bilgi Yoksunluğu mu, Usulsüz İşlem mi?

Geçen yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş çok sayıda mimar itfaiyeci almıştı. Kendisi de mimar olan Sayın Topbaş'ın, aldığı mimarları şuan hangi itfaiye işlerinde görevlendirdiği ancak yapılacak bir soruşturmada ortaya çıkabilecektir. Küçükçekmece Belediyesi Başkanı sayın Aziz Yeniay ise inşaat mezunudur. Peki sayın Yeniay hangi bölüm mezunlarını tercih etti? Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS, kamu kurumları, özellikle de belediye ve rektörlükler açısından oldukça sorunlu bir sistemdir. Sorunludur zira, başkanlar istedikleri elemanları alamamaktadır. Bu sistemi kullanarak memur alınabilmesi için boş kadroların ÖSYM tarafından yayımlanacak olan KPSS tercih kılavuzunda yer alması gerekmektedir. ÖSYM'nin bilgisayar ortamında yaptığı yerleştirmeler sonrasında, adaylar herhangi bir sözlü sınava tabi tutulmaksızın, yerleşemeye hak kazandıkları kadrolara atanmaktadırlar.

KPSS sistemi, ÖSYM'den kaynaklanan sorunlar olmasına rağmen, hali hazırdaki en objektif personel alım yöntemidir. Hakkari'deki vatan evladı ile Tekirdağ'daki vatan evladı, KPSS'den aldıkları puan üstünlüğüne göre, hiçbir vekilin veya aracının aracılığına gerek olmaksızın kadrolara atnabilmektedir. Bu sistemde, iş bulmak için kapı kapı referans aramaya gerek bulunmamaktadır.

KPSS'nin bu yönü, sistemi ülkemize getirenlerin devamlı hayırla yad edilmesine neden olmaktadır/olacaktır. Zira binlerce referanssız bu ülkenin çocuğu, bu sistem sayesinde memur olmuştur, sözleşmeli olmuştur.

Ancak, KPSS sisteminde açılan gedikler gittikçe büyümeye başlamıştır. Önceleri sadece askeri kurumlar ve adalet bakanlığı bu sistemin dışındaydı. Askeri kurumlar sayın Ecevit döneminde KPSS ile memur alırken, 2002 yılındaki AK Parti iktidarı sonrasında, bu uygulamadan vazgeçtiler. Konu asker olunca, ne yazıkki hiç kimse bir şey diyemedi.

Sonraları 4/B'li personel alımı yaygınlaştı. MEB ve Sağlık Bakanlığı, objektif bir şekilde personel almasına rağmen, diğer kamu kurumları 4/B'li personel alımlarında mevzuatın kendilerine imkan tanıdığı sözlü sınav uygulamasına başvurdu. 4/B'li personel alımında son olarak, memurlar.net'in Etik Kuruluna başvurması, Etik Kurulun düzenleme yapılması için Başbakanlığa başvurması sonrasında 4/B'li personel alımının da bir sisteme bağlanmasına karar verildi. 2007 yılında yapılan düzenleme ile kamu kurumlarına üç şekilde 4/B'li personel alma imkanı tanındı. Bu yöntemden birisi sözlü sınav olunca, başta rektörlükler olmak üzere çok sayıda kamu kurumu 4/B'li personel almaya başladı. 4/B'li personel alım ilanları çok fazla arttığı için http://ilan.memurlar.net servisinde buna yönelik özel kategori açmak zorunda kaldık.

Mahalli idare uygulamalarında ise 2006 yılında başlayan KPSS'yi delme yöntemleri 2007 yılındaki iptal kararı ile yarım kaldı. Ancak yarım kalınan iş, zabıta ve itfaiye yönetmeliğindeki hükümler ile yeniden aşıldı. Bugüne kadar KPSS ile ilana çıkmayan çok sayıda belediye birden bire zabıta ve itfaiyeci personel ihtiyacı olduğunu hatırladı. Tabikii, buradaki asıl kaygı, mevzuatın kendilerine tanımış olduğu sözlü sınav imkanından faydalanmak idi.

İşte zabıta memuru ve itfaiyeci personel alımının hikayesi bu şekildedir.

Geçen günkü haberimizde Küçükçekmece belediyesi başkanlığının ilanına değinmiştik. Küçükçekmece belediyesi başkan yardımcısı imzasıyla sitemize gönderilen açıklamada, bir bilgi eksikliği olduğu belirtilmektedir. Bilgi eksikliği olup olmadığını ziyaretçilerimiz takdir edecektir.

Ancak, belediyenin her istediği bölüm mezununu zabıta memuru yapamayacağı bilmesi gerekmektedir. Yüzlerce "mahalli idareler, yerel yönetimler" bölümü ile yüksekokullların mahalli idareler zabıta bölümü mezunları tercih edilmezken, mühendislik fakültesi mezunlarının zabıta memuru yapılmak istenmesi, iyi niyetle ifade edecek olursak, belediye başkanının ve bu işleme imza atanların, başına iş açacatır. Yapılan bu uygulamanın kamu yararı ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Bir doktorun zabıta memuru yapılması nasılki uygun değilse bir inşaat mühendisinin de zabıta memuru yapılması uygun değildir. Zabıta memurunun görevleri belediye Zabıta yönetmeliğinin 11. maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddede zabıtanın genel görevlerinden bahsedildikten sonra zabıtaların fen elemanlarıyla ve sağlık personeli ile birlikte yapacağı görevlere yer verilmiştir. Bu maddeye bakıp her bölüm mezununun zabıta yapılabileceği anlamı çıkarılmamalıdır. Mühendislerin aldığı unvanlar 3458 sayılı Kanun ile düzenlenmiştir. YÖK kararlarına göre mühendislerin aldığı öğrenimle uyumlu unvanlara atanması gerekmektedir.

Kendisi de inşaat mühendisi olan sayın Yeniay'ın inşaat mühendislerini zabıta yapmaya dönük bu ilanı tümden yanlış olup, takdiri, sorumluluğunun çok fazla olduğunu bir kez daha ifade ederek, kendilerine bırakıyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber