İTÜ rektöründen sonra Marmara Rektörü de, 'Köşk onayı yetmez' dedi

Haber Giriş : 16 Şubat 2008 05:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İTÜ Rektörü Karadoğan'ın türban açıklamasına Marmara Üniversitesi de destek verdi

İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Karadoğan'ın; "Hukukçularımıza göre köşk onayının yeterli olmadığını düşünüyorum." açıklamasından sonra bir açıklama da Marmara Üniversitesi'nden geldi.

Marmara Üniversitesi Senatosu, öğrenci kılık ve kıyafeti konusunda üniversitedeki mevcut uygulamanın, Yüksek Öğretim Kanunu'nda türbana ilişkin düzenleme yapılıncaya kadar sürdürüleceğini bildirdi.

Marmara Üniversitesi Senatosu tarafından yapılan açıklamada, türban serbestliğine ilişkin anayasadaki söz konusu değişikliklerin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermediği belirtilerek şunlar kaydedildi:

?Bu nedenle öğrenci kılık ve kıyafeti konusunda üniversitemizdeki mevcut uygulamanın 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülmesinin, hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunun kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar vermiştir.?

MARMARA ÜNİVERSİTESİ SENATOSU AÇIKLAMA GÖNDERDİ

Marmara Üniversitesi (MÜ) Senatosu, öğrenci kılık ve kıyafeti konusundaki üniversitedeki mevcut uygulamamın 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürüleceğini bildirdi.

Üniversiteden, ?Marmara üniversitesi Senato Duyurusu? başlığıyla yapılan yazılı açıklamada, şöyle denildi:

?Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda değişiklik yapan 5735 sayılı ve 09.02.2008 kabul tarihli Yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, Anayasadaki söz konusu değişikliklerin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermemesi nedeniyle, öğrenci kılık ve kıyafeti konusunda üniversitemizdeki mevcut uygulamanın, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülmesinin, hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunun kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.?

YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesi

Ek Madde 17 - Yürürlükteki Kanunlara aykırı olmamak kaydı ile; Yükseköğretim Kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir.

Formül ne getiriyor: Değişiklik önerisinde "başın nasıl örtüleceği" açıkça tarif ediliyor. Ek 17'nci maddede, "Yürürlülükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yüksek öğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir" fıkrasına şu düzenleme yapılıyor:

"Hiç kimse, başının örtülü olması sebebiyle yükseköğrenim hakkından yoksun bırakılamaz ve bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamaz. Ancak başın örtülmesi, kişinin yüzü açık ve kimliğinin tanınmasına imkan verecek ve çene altından bağlanacak şekilde olması gerekir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber