Asker adaylarına çifte soruşturma

Haber Giriş : 16 Şubat 2008 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dağlıca baskını sonrası, terör örgütünün Irak'ın kuzeyine kaçırdığı 8 askerden bazılarının PKK ve Demokratik Toplum Partisi (DTP) ile ilişki içinde olduğu iddiaları üzerine, asker alımlarında yeni düzenlemeye gidiliyor.

Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Dairesi Başkanlığı (ASAL), celp dönemlerinde yaklaşık 30 bin erin tamamını polis kayıtlarından araştıracak. Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü ile görüşmelerini sürdüren ASAL, böylelikle sakıncalı erlerin kritik görevler ve bölgelerde bulundurulmamasını hedefliyor. ASAL mevcut uygulamada, yüksekokul ve üniversite mezunları, sözleşmeli personel ile işçiler hakkında polis kayıtlarından arşiv araştırması yapıyor. Ortaöğretim mezunları ise İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık İstihbarat Harekât Bilgi Toplama Daire Başkanlığı (KİHBİ) kayıtlarından inceleniyor. KİHBİ'de kesinleşmiş cezalar bulunuyor. ASAL'ın önümüzdeki celp döneminde uygulayacağı yeni sistemle, erlerin tamamıyla ilgili hem KİHBİ hem de polis kayıtlarından arşiv araştırması gerçekleştirilecek. Güvenlik kaynakları, Dağlıca baskınında PKK ile ilişkili olduğu öne sürülen askerlerin, haklarında kesinleşmiş bir ceza bulunmaması sebebiyle gözden kaçtığını savunuyor. 21 Ekim 2007'de, Hakkari'nin Yüksekova sınırında bulunan Dağlıca Taburu'na yapılan saldırıda 12 askerimiz şehit düşmüş, 16 askerimiz de yaralanmıştı. Saldırının ardından PKK'nın kaçırdığı askerlerle ilgili ilginç iddialar gündeme gelmişti. İddialar Kürtçe bildiği için telsiz konuşmalarını dinleyen Mardinli Er Ramazan Yüce üzerinde yoğunlaşmıştı. Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılanan 8 asker tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

Sedat Güneç, Ankara

Zaman

Dağlıca Taburu'na yapılan hain saldırıdan sonra gündeme gelen "köstebek" iddiaları üzerine askere alımlarda yeni düzenlemeye gidiyor. Artık er ve erbaş adayları "iki aşamalı" güvelik soruşturmasından geçirilecek.Genelkurmay Başkanlığı, 12 askerin şehit olduğu, 16 askerin yaralandığı ve 8 askerin kaçırıldığı saldırının ardından askere alınacak er ve erbaşlara yapılan "fiş-arşiv" araştırmasında yeni düzenlemeye gitme kararı aldı. Yeni uygulama ile silah altına alınacak tüm er ve erbaşlar bundan sonra "iki aşamalı" güvenlik soruşturmasından geçirilecek.

Celp döneminde uygulanacak yeni sistem ile erlerin tamamı hem İçişleri Bakanlığı Kaçakçılık ve İstihbarat Harekat Bilgi Toplama Daire Başkanlığı (KİHBİ) hem emniyetin fiş-arşiv kayıtlarından geçirilecek. İlk uygulama geçtiğimiz hafta başladı ve ASAL, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak 97 bin er ve erbaşın bilgilerini istedi. Normal olarak her dönemde 16 bin civarında asker için bilgi isteyen ASAL bundan böyle her celp döneminde yaklaşık 100 bin asker adayının bilgisini isteyecek.

Kamil ELİBOL/ANKARA

Bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber