Mahkemede olay çıkarana hapis cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2008 16:02, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Bir kimse, ihtara rağmen mahkemenin düzenini bozar, münasip olmayan söz söyler veya davranışta bulunursa, yeni kanuna göre dört güne kadar hapis yatacak.

Temel ceza kanunlarına uyum amacıyla çeşitli kanunlarda ve diğer bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair çıkarılan kanun, birçok yeniliği beraberinde getiriyor. 23 Ocak 2008 tarihli kanun, sahte diş hekimlerine ceza verilmesinden izinsiz CD kopyalayan kişilerin yargılanmasına kadar birçok hükmü kapsıyor. Bir kimse ihtara rağmen mahkemenin düzenini bozar, mahkeme huzurunda münasip olmayan bir söz söylemeye veya davranışta bulunmaya devam ederse derhal yakalanması emredilerek dört güne kadar disiplin hapsi uygulanacak. Mahkemenin düzenini bozan fiilin veya mahkeme huzurunda söylenen sözün suç oluşturması halinde ise durum bir tutanakla başsavcılığa bildirilecek ve gerekiyorsa fiili işleyenin yakalanması emredilecek. Avukatlar ve çocuklar hakkında ise disiplin hapsi uygulanmayacak. Şahsi çıkar amacı olmasa bile diplomasız olarak diş hekimliğine ilişkin herhangi bir muayene veya müdahale yapan, klinik hizmetleriyle ilgili işyeri açanların meslek icraları durdurulacak.

Bu kimseler hakkında üç yıldan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunacak. Sahip bulunduğu hayvanları mahallî âdetlere aykırı olarak başıboş bırakan kişiye, koruma veya ihtiyar meclisi tarafından hayvan başına 10 YTL idarî para cezası verilecek. Her defasında verilecek ceza 200 YTL'den fazla olamayacak. Ruhsatsız ve izinsiz sünnetçilik yapanlar, altı aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılacak. İzin almadan posta kutularını, abone kutularını ve bunları açacak anahtarları yapanlara, kullananlara, taşıtlara posta taşıtları şeklini verenlere veya bunları kullananlara, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde 250 YTL idari para cezası verilecek. Bandrol yükümlülüğüne aykırı ya da bandrolsüz olarak bir eseri çoğaltıp satışa arz eden, satan, dağıtan veya ticarî amaçla satın alan ya da kabul eden kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacak.

Denizli İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri de söz konusu kanun kapsamında korsan CD operasyonlarını arttırdı. Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri, özellikle film ve müzik marketlerde denetimlerde bulunarak, yasadışı faaliyet gösterenlere karşı mücadelenin devam edeceğini bildiriyor. Ekipler, geçen yıl 200 işyerine yönelik operasyonlarda 10 bin kaçak CD ele geçirmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber