Maliye'deki üstadlar, 'tek denetim'de birleşemiyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Denetim javgası Konsey'de

Maliye'deki vergi denetim birimlerini tek çatı altında toplamayı öngören taslağa tepkiler çığ gibi büyürken, taraflar Vergi Konseyi aracılığıyla alternatif çözüm arayışına yöneldi.

Maliye Bakanlığı'nda Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu ile Gelirler Kontrolörleri'nin "Vergi Denetim Kurulu" adı altında birleştirilmesine ilişkin hazırlanan yasa taslağının yol açtığı gerilim giderek artıyor. Müfettiş ve hesap uzmanları, "kuyuya atılmış taş" olarak niteledikleri taslağa alternatif çözüm üretmesi için Vergi Konseyi'nden yardım talep etti.

Talebe yeşil ışık yakan Konsey, üç denetim biriminin Gelir İdaresi yerine doğrudan bakana bağlanmasını öngören bir mekanizma üzerinde çalışıyor. Vergi Konseyi'nin önerisinin dikkate alınması halinde Bakanlık bünyesinde tıpkı Gelir İdaresi gibi sadece denetimden sorumlu olan ayrı bir başkanlık kurulacak.

3 YILDA ESKİDİ

Yaklaşık üç yıl önce kurulan Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yeniden yapılandırılmasını öngören taslak Başbakanlık'ta bekliyor. Taslağa göre, halen Maliye Bakanı'na bağlı olarak faaliyet gösteren Teftiş Kurulu ile Hesap Uzmanları Kurulu kalkacak. Bu iki birim, Gelirler Kontrolörleri ile "Vergi Denetim Kurulu" adı altında birleşecek. Oluşturulacak yeni birim GİB'e bağlı olarak çalışacak. Maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörleri de bu yeni yapıda, vergi denetçisi unvanını alacak.

DENETİM AYRILSIN

Maliye'deki denetim birimleri arasında ciddi tartışmalara yol açan taslak, yıllardır gizliden gizliye "kavga"lı çalışan müfettişlerle hesap uzmanlarını ilk kez ortak noktada buluşturdu. Vergi Konseyi'nin organizatörlüğünde yürütülen çalışmaları değerlendiren üst düzey bir hesap uzmanı, şunları anlattı:

"Müfettiş ve hesap uzmanları olarak aynı noktadayız. Kontrolörlerle de Konsey bünyesinde görüşüyoruz. Bakanlık bünyesinde Gelir İdaresi'nin dışında, bakana bağlı ayrı bir denetim birimi kurulmasını istiyoruz. Verginin yürütme ve denetim şeklinde ikiye ayrılmasını sağlayacak bu yapının, her iki kuruma da daha etkin çalışma imkanı sunacağını düşünüyoruz. Bu sayede yönetim, denetim yükünden kurtulacak. Denetim de kendi başına hesap verebilen saydam bir yapıya kavuşacak. Siyasi iradenin bu öneriyi benimseyeceğini düşünüyoruz.?

Çalışmalar hakkında bilgi veren Vergi Konseyi üyeleri ise üç ayrı denetim biriminin benimsemeyeceği şekilde düzenleme yapmanın vergi denetimlerine ağır darbe vurabileceği endişesini taşıdıklarını söylediler. Üyeler, "Denetim birimlerine rağmen değil, onların da içinde olduğu ve herkesin uyacağı bir formül olması gerektiğini düşünüyoruz. Denetim ancak bu sayede etkin olabilir" dediler.

UZLAŞMA KAPISI HER ZAMAN AÇIK

Dün, Trabzon'da incelemeler yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Unakıtan, vergi borçlarının taksitlendirilmesiyle ilgili bir soru üzerine, "Vergi taksitlendirmesi her zaman var. Vergi Dairesi'ni müracaat edin. Onlar durumunuza bakar" dedi. Vergi ile ilgili görüşülmekte olan bir yasa tasarı olduğunu da vurgulan Unakıtan, "Bu tasarıda, mahkemeye intikal etmiş, henüz kesinleşmemiş vergi probleminiz varsa yeniden bir uzlaşma kapısı açıyoruz. Borcunuzu 18 ayda, 18 eşit taksitte, uzlaştığınız takdir yeniden yapılandırmış olacağız. Yalnız yargıda olanlara, yeni bir vergi affı gibi gelmiyor" dedi.

Erdoğan SÜZER/ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber