Grip tarihe karışıyor!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 14:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Türkan Yılmazer'in haberi

Gribe karşı geliştirilen yeni aşının hastalığı tamamen ortadan kaldırması bekleniyor. Grip virüsünü önceden tanımlayabilen ajan aşı, kuş gribine de çare olacak. Grip virüsü değişim geçirse de yakalanacak.

Dünyada her yıl 500 bin kişinin ölümüne yol açan ve salgın hastalıklara neden olan grip virüsüne karşı yeni bir aşı geliştirildi. Aşının en büyük özelliği ise gelecekte ortaya çıkabilecek virüsleri tanımlayıp virüsle karşılaştığında insan vücudunu buna hazırlıklı hale getirmesi. İşte formülü geliştiren GlaksoSmithKline Aşı Bölümü Kıdemli Medikal Direktörü Hugues Bogaerts'ın ağzından aşıyla ilgili bilinmeyenler:

Yeni geliştirilen aşının diğerlerinden ne farkı var?

Grip virüsü her yıl değişim geçirir. Bu yüzden sürekli yeni aşılar piyasaya çıkıyor. Bu aşıda bağışıklık sistemini güçlendiren moleküller kullandık. Normal grip aşıları hastaların yüzde 70'ine koruma sağlarken yeni aşı bu oranı yüzde 90'ın üzerine çıkarıyor. Ayrıca gelecekte oluşabilecek yeni virüslere karşı da önceden koruma sağlanacak.

Grip salgınını önceden engellemeyi nasıl başaracaksınız?

Aslında salgın başladığında buna neden olan virüs biliniyor. Ama o virüse göre aşının hazırlanması zaman alıyor. Yeni geliştirdiğimiz aşıya gelecekte beklenen virüslerle baş edebileceğimiz bir çeşit alarm sistemi koyduk. Yani geleceği gören bir aşı ürettik.

Yeni aşı kuş gribiyle de baş edebilecek mi?

Kesinlikle baş edebilecek. Ancak bunu kuş gribiyle sınırlamıyoruz. Çünkü bu aşı, salgın hastalıklara sebep olabilecek her virüse karşı korunma sağlayacak. Yani aşı suçluları yakalamak için gerekirse kılık değiştiren, her türlü saldırıyla baş edebilmek için donatılan özel ajanlar gibi hareket edecek.

Aşı ne zaman raflardaki yerini alacak?

Aşı üretime hazır. Avrupa Birliği resmi makamlarına gereken başvurular yapıldı. Ruhsatlandırma çalışmalarının sonuçlanmasını bekliyoruz. Çok yakın bir gelecekte raflarda olacak.

Türkiye'nin de katkısı var

Aşının geliştirilmesinde Türkiye'nin de katkısı olduğunu söyleyen Hugues Bogaerts, ?Özellikle Hacettepe Üniversitesi'yle pediatrik aşılarla ilgili olumlu işbirliklerimiz oldu. İnanıyoruz ki Türkiye çok yakında Avrupa Birliği üyesi olacak ve böylece bilimsel çalışmalar için imkanları daha da artacak? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber