Kurullarla İlgili Bakanlar Kurulunun Beyhude Çabaları

Haber Giriş : 27 Mayıs 2003 22:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kurullarla İlgili Bakanlar Kurulunun Beyhude Çabaları

Üst kurullar, idari ve mali özerkliğe sahip olarak teşkilatlandırıldı. Kurullarda çalışanların çok yüksek maaş almaları nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından maaşlara çeşitli sınırlar getirilmeye çalışıldı. Ancak, Kurullar bu tür sınırlamaları dikkate almadıklarından sürekli olarak uygulamaya konulamayan yeni kararlar alınmaktadır. Ayrıntı için tıklayın.

Devletin yeniden yapılandırılması ve siyasi idarenin stratejik alanlardaki kurumlara müdahalesinin önüne geçilebilmesi amacıyla son yıllarda çok sayıda Kurul kuruldu. Bu kurulların tümünün kuruluş Kanunlarına da idari ve mali özerkliğe sahip oldukları yazıldı.

Ancak, gelinen nokta itibariyle bu kurullarda çalışan personelin çok yüksek maaşlar alması nedeniyle çeşitli sınırlar getirilmeye çalışıldı. Ancak Kurullar, idari ve mali özerkliğe sahip olduklarından alınan bu kararlara uymamaktadır. Zaten bize göre bu sınırlamalara uymalarına da gerek yoktur. Çünkü özerk oldukları Kanunen belirtilmiştir.

Üst Kurullardaki Ortalama Ücret Üst Sınırı 3 milyar Olarak Belirlendi
Bu bağlamda Bakanlar Kurulu tarafından bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan yeni kararda kurullarda çalışan tüm personel için ?ortalama ücret toplamı üst sınırı?nın 2000 yılı ikinci altı ayı için 3 milyar olduğu belirtildi. Bu miktar 2002 yılı birinci altı ayı için 2.300.000.000 TL idi. Ancak hiçbir Kurul bu miktarlara uymamaktadır.

Kurullarca Bu Sınırlara Uyulmamaktadır
Daha önce yayınlanmış olan 2002/3729 sayılı kararın 5. Maddesinde Kurul ücretlerinin Başbakanlığa bildirilmesi öngörülmüştü. Ancak bugün yayınlanan kararda bu bildirimlerde bütün ödeme unsurlarının kapsayacak şekilde yapılması belirtildi. Aslında bu madde yapılan düzenlemelerin Kurullar tarafından dikkate alınmadığını göstermekte ve Kurulların maaşları gizlediklerini açıkça göstermektedir.

Tedavi Yardımları da Ortalama Ücretin Tespitinde Dikkate Alınmayacak
Yine bugün yayınlanan kararda, 2002/3729 sayılı kararda belirtilen Doğum, ölüm, cenaze ve evlenme yardımlarına ilave olarak tedavi yardımlarının da ortalama ücret toplamının belirlenmesinde dikkate alınmayacağı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber