Yeni ilçe kararı kimi beldeleri üzdü, kimilerini sevindirdi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de bulunan16 Büyükşehir Belediyesi'nin sınırları dahilinde ilçe kurulmasını öngören ve Bakanlar Kurulu'nca benimsenen kanun tasarısına muhattap belde belediyeleri farklı tavırlar gösterdi.

Başkent Ankara'daki Pursaklar Belediye Başkanı Selçuk Çetin düzenlemeye olumlu bakarken, Yenikent Belediye Başkanı Emin Özer, yasa tasarısının kendilerinde üzüntüye yol açtığını belirtti.

2009 Yerel Seçimleri'nde gidişatı değiştirebilecek olan "Büyükşehir Belediyesi İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Yasa Tasarısı" Bakanlar Kurulu tarafından kabul edildi. Tasarıya göre 3 bin 225 olan belediye sayısı 2 bin 101'e indiriliyor, ülke çapında 42 yeni ilçe kuruluyor. Halihazırdaki beldelerden nüfusu 50 bini aşanlar ilçe olarak kabul edilirken, bu sayının altında kalan yerleşim birimlerinin elinden belediyelikleri alınıyor. Bakanlar Kurulu'nda bekleyişini sürdüren kanun tasarısına karşı belde belediyeleri de farklı tavırlar içerisinde. Pursaklar Belde Belediyesi Başkanı Çetin, düzenlemeyi memnuniyetle karşılarken, Yenikent Belde Belediyesi Başkanı Özer, tasarının kendilerini müteessir ettiğini söyledi.

Nüfusu 50 bini aşan ve ilçe olmasına kesin gözüyle bakılan Pursaklar Beldesi Belediye Başkanı Selçuk Çetin, yerleşim yerinin ciddi metropollerle yarışır hale geldiğinden bahsetti. Selçuk Çetin, nüfusun hızla arttığını, beldenin iyiden iyiye büyüdüğünü kaydederek, ilçe olma yönünde beklentilerinin olduğundan söz etti. Belde sınırlarında bulunan havaalanının uluslararası hale getirilmesi yönünde çalışmaların varlığına işaret eden Pursaklar Belediye Başkanı Çetin, yeni protokol yolu ve çevresine yönelik düzenlemelerin de önemine dikkat çekti. Durumun beldede sevinçle karşılandığının altını çizen Çetin, mevcut tasarının parlamentodan geçmesi durumunda Pursakların 21 bin hektarlık bir alana sahip olacağını vurguladı.

Buna karşın nüfusu 20 bin civarında kalan ve belediyeliği düşecek olan Yenikent'te halkın durumu üzüntüyle karşıladığı öğrenildi. Yenikent Beldesi Belediye Başkanı Emin Özer, durumun kendilerinde hayal kırıklığı oluşturduğunu belirtti. Kanunun nüfusu, hedefi ve projeksiyonu olmayan bölgeler için uygun olduğuna işaret eden Emin Özer, durumun Yenikent için geçerli olmadığını savundu. Özer, düzenlemenin israf ekonomisine yol açacağını kaydederken, kanun tasarısının kendilerinde moral çöküntüsüne ve üzüntüye yol açtığını dile getirdi. "Bu konuda müteessiriz." diyen Yenikent Belediye Başkanı Özer, 2 ya da 3 senelik zaman tanınması durumunda sorunların ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber