Öğrenciler, rehberlikten yararlanmıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayatboyu Eğitim Gelişim Derneği (HEGEM) 2. Başkanı ve TBMM Şiddeti Araştırma Komisyonu Uzmanı Adem Solak, 60 ilde orta öğretim kurumundaki 26 bin öğrenciye yönelik yaptıkları anket çalışmasında, öğrencilerin sadece yüzde 1,5'inin sorunlarını öğretmen ve rehber öğretmenlerle paylaştıklarını belirlediklerini söyledi.

Solak, yaptığı açıklamada, 60 ilde 261 orta öğretim kurumuna devam eden yaklaşık 30 bin öğrenciye yönelik anket çalışması uyguladıklarını ve 26 bin öğrencinin anketini değerlendirmeye aldıklarını belirtti.

Ankete katılan öğrencilere, 'zor koşullarda sorunlarınızı kiminle paylaşıyorsunuz?'' şeklinde bir soru yönelttiklerini ifade eden Solak, ''Bu soruya öğrencilerin yüzde 40'ı aile bireyleri, yüzde 54'ü arkadaş, yüzde 1,5'i öğretmen ve rehber öğretmen, yüzde 4,5'i ise diğer kişiler yanıtını verdi'' dedi.

Türkiye'de gençlerin bir zorlukla karşılaştıklarında sorunlarını daha çok aile ya da arkadaşlarıyla paylaştıklarına dikkati çeken Solak, ''Sorunlarını öğretmeniyle ya da rehber öğretmenle paylaşanların oranı ne yazık ki çok düşüktür. Bu oran illere göre yüzde 0-2 arasında değişmektedir'' diye konuştu.

Okullar için rehberlik servislerinin sorgulanması gereken önemli bir sorun olduğunu kaydeden Solak, ''Rehberlik hizmetleri ne yazık ki yeterli değil. Öğretmenler çocukları için dost ve inandırıcı olmaktan uzak kalmıştır. Çünkü keyfi otorite ve şiddet, hem ailelerde hem de eğitim kurumlarında halen yaygın olarak sürmektedir'' dedi.

Sonuçların, aile içinde de sorunlu bir durumu işaret ettiğini kaydeden Solak, şöyle devam etti:

''Neden çocuklarımızın yarıdan fazlası, bir sorununu paylaşmak için aile dışında arayışlara giriyor? Aslında Milli Eğitim program ve mevzuatlarında anne-baba eğitimleri vardır. Ne yazık ki geçen yıllarda eğitim sisteminin içi bu yönde boş bırakılmıştır. Ülkemizde geç kalmadan anne-baba eğitimi seferberliği başlatılmalıdır. Tüm kurum ve kuruluşlar böyle bir harekete destek vermelidir. Bu toplumumuz için okuma yazma seferberliklerinden çok daha önemli ve acil bir ihtiyaçtır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber