Yastık altı için altın tercihi: 22 ayar, işlenmemiş

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Ziya Özboyacı, İstanbul, Bursa gibi kentlerde altının daha çok takı ve mücevher türleri tercih edilirken, Konya gibi Anadolu kentlerinde, satılanın yüzde 60'ını 22 ayar işlenmemiş altının oluşturduğunu söyledi.

Özboyacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altın fiyatlarının son dönemde dünyada hızla arttığını, uzun vadede çok güvenli bir yatırım olan altının, geleceği gören ülkelerin merkez bankaları tarafından da ciddi şekilde rezerve edilen bir yatırım aracı olduğuna dikkati çekti.

Tüm Türkiye'de olduğu gibi, özelde Orta Anadolu genelde ise Anadolu insanının büyük bölümünün hayatında, altının çok önemli yeri olduğunu ifade eden Özboyacı, düğünlerde takı olarak armağan edilmesi dışında pek çok kişinin kara günler için yastık altı yatırımı olarak adlandırılan altına büyük önem verdiğini söyledi.

Özboyacı, örneğin Konya'nın, Türkiye'de 22 ayar altın talebinin yoğun olduğu merkezlerden biri durumunda bulunduğunu, Anadolu'da insanların yatırım için altın almayı sevdiğine dikkati çekti.

İstanbul, Bursa, İzmir, Edirne gibi kentlerde altının daha çok takı ve mücevher türleri tercih edilirken, Konya ve Kayseri gibi Anadolu kentlerinde, satılanın yüzde 60'ını 22 ayar işlenmemiş altının oluşturduğunu vurgulayan Özboyacı, şunları kaydetti:

"22 ayar altın, bilindiği gibi burma ve tel bilezik, çeyrek, yarım ve Cumhuriyet altınıdır. Ayrıca son dönemde yeni bir yatırım aracı olarak piyasaya sürülen 1, 2, 5, 10 ve 50 gramlık külçe altın da, satıldığında değerini kaybetmeyen 24 ayar altınlardır. Satınca değerini yitirmemesine dayalı bu ticari davranışın altında, muhafazakar alışkanlıklar yatıyor.

Yani Anadolu'da yüzyıllardır süren altın alıp yatırım aracı olarak saklama geleneği, aynı şekilde devam ediyor. Ayrıca, düğünler dışında takı olarak altın armağan etme alışkanlığı Anadolu'daki kentlerde çok yaygın değil. Genelde 22 ayar altının tercih edilmesinin altında yatan nedenlerden en önemlisi budur."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber