Sendikalar, zam görüşmesine tepsi baklava gitti

Haber Giriş : 28 Eylül 2004 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur sendikası, zam görüşmesine baklava tepsisi ile gitti : ''Yüzde 48 zam istiyoruz''

Hükûmet ile memur sendikaları konfederasyonları arasında maaş zammının belirlenmesine yönelik toplu görüşmelerin üçüncü turu başladı. Memur sendikası, görüşmelere bir tepsi Gaziantep Baklavası ile girdi. Başbakanlık Merkez Binası'nda saat 10.20'de başlayan görüşmeye, Kamu İşveren Kurulu'nun başkanı olarak Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren, Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile 7'i Türkiye Kamu Sen'e, 3'ü KESK'e ve 1'i de Memur-Sen'e bağlı toplam 11 sendikasının genel başkanı katılıyor.

Memur-Sen Genel Başkanı Aksu, toplantıya gelişinde açıklamalarda bulunurken, görüşmelerden umutlu olduklarını, 30 Eylül'e kadar da bu umutlarını koruyacaklarını söyledi. Amaçlarının şov yapmak olmadığını ifade eden Aksu, memurların hak ve hukukunu savunduklarını kaydetti.

İsteklerinin memura ayrılan bütçenin geçen yıla göre yüzde 48 arttırılması olduğunu savunan Aksu, çok makul isteklerde bulunduklarını söyledi. Yüzdelik artışları kabul etmediklerini belirten Aksu, düşük maaşı olan memurlara yüksek zam, yüksek maaşı olanlara ise düşük zam istediklerini ifade etti.

Aksu, bir soru üzerine, bürokratların Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şahin'i yanılttıklarını ileri sürdü.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da siyasi iradenin tutumu nedeniyle bugünkü toplu görüşmelerin gerginlikle başlayacağını kaydetti. Kamu çalışanlarının taleplerinin abartılarak kamuoyuna yansıtıldığını ileri süren Akyıldız, kamu çalışanlarının ne 72 katrilyon lira ne de yüzde 163 zam istediğini söyledi. Siyasi iradenin memurlara yüzde 4 artı yüzde 4 zam vermek istediğini savunan Akyıldız, bunun en düşük memur maaşında 20 milyon liralık artış anlamına geldiğini kaydetti. Böyle bir zammı kabul etmeyeceklerini belirten Akyıldız, toplu görüşme masasına itibar edilmesini istedi.

KESK Genel Başkanı Evren de IMF heyetinin, Hazine ve Maliye yetkilileri ile görüşmelerini sürdürdüğü bir dönemde zam konusunda çok fazla bir beklentilerinin olmadığını ifade ederek, en azından demokratik açılımların sağlanmasını beklediklerini, ancak bu konuda da çok ümitli olmadıklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan ve Bakan Şahin'in kendileri ile ''polemiğe girmemesini'' isteyen Evren, ''Biz onlardan polemik değil, sorunlara çözüm bekliyoruz'' dedi.

Evren, hükümetin ekonomi konusunda piyasa dengelerini gözettiğini öne sürerek, ''Biz piyasa değiliz, emeğimizle geçinen insanlarız'' diye konuştu.

Açıklamaların ardından Bircan Akyıldız ve Sami Evren basın mensuplarını toplantıyı izlemek üzere içeriye davet etti. Ancak gazeteciler toplantı salonuna alınmadı.

Netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber