Anayasa Mahkemesi, kendi yedek üyeleri için de karar verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesi, başkan ve başkanvekili seçiminde, asıl üyelerin dışında yedek üyelerin kendi adlarına oy kullanamayacaklarına hükmetti.

Anayasa Mahkemesinin iki yedek üyesi Tülay Tuğcu'nun yaş haddinden emekliye ayrılmasından sonra, Anayasa Mahkemesi Başkanlığına başvurarak kendilerinin de başkanlık seçimlerinde oy kullanmaları gerektiğini ileri sürmüşlerdi.

Başkanlık bu başvuruyu reddedince, iki üye işlemin iptali istemiyle Ankara 14. ve 16. idare mahkemelerinde dava açmış ve işlemin dayanağı Anayasa Mahkemesi Kuruluş Kanunu'nun 8. maddesinin birinci fıkrasının Anayasa'ya aykırı olduğunu ileri sürmüştü.

Mahkemeler, bu iddiayı "ciddi" bularak Anayasa Mahkemesinin Kuruluş Kanunu'nun 8. maddesinin birinci fıkrasını itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesi'ne götürmüşlerdi.

Anayasa Mahkemesi, başkan ve başkanvekili seçiminde asıl üyelerin oy kullanacağını öngören hükmün iptal istemini reddetmişti.

Yüksek Mahkemenin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan gerekçeli kararında, "Anayasa Mahkemesi" kavramının Başkan ve 10 asıl üyeden oluşan kurul olduğu, "üye tam sayısının" da asıl üye sayısı olan "onbiri" ifade ettiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber