Telekom'un sabit ücret geliri 3.7 milyar YTL

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 12:34, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF)

Genel Başkanı Ali Çetin, Telekom tarafından alınan sabit ücretin yasa gereği "bir iş ve hizmetin karşılığı" olması gerektiğini belirterek, "Telekomun sabit ücret adı altında herhangi bir hizmet karşılığı olmadan aldığı tutar, yıllık ortalama 3 milyar 690 milyon YTL'dir" dedi.

Çetin, Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda düzenlediği basın toplantısında, Telekomun tüketicilere uyguladığı 5 farklı tarife için farklı sabit ücret aldığını söyledi.

Bu tarifelerden sadece Yazlık Hat ve Hesaplı Hat için alınan sabit ücrete belli bir konuşma hakkı tanındığını, yani belli miktarda kontör verdiğini anlatan Çetin, Standart, Konuşkan ve Şirket hatları için ise herhangi bir hizmet karşılığı olmadan sabit ücret adı altında "haraç" alındığını savundu.

Türkiye'de 19 milyon sabit hat abonesi bulunduğuna dikkati çeken Çetin, şöyle devam etti:

"Telekomun sabit ücret adı altında herhangi bir hizmet karşılığı olmadan aldığı tutar, yıllık ortalama 3 milyar 690 milyon YTL'dir.

Son günlerde tüketiciler, TÜKODER'in öncülüğünde bir kampanya başlatmıştır. Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ise bu konuda tüketici taleplerini haklı bularak sözleşmedeki haksız şart ve herhangi bir hizmet karşılığı olmadan alınan sabit soyguna (dur) demiştir. Telekom bu aşamada telaşa kapılarak ihtarnamelerin postanelerden alımını engelleme dahil çeşitli baskı yöntemlerine başvurmuştur.

Adında tüketici olan ve kendisi ticari, sarı tüketici derneklerini de satın alarak basında farklı sesler çıkartmaya çalışmışlardır. Telekomun Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerini ve tüketicileri baskı altına alma girişimlerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Rekabetin ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü de açıkça destek vermiştir."

"HAKEM HEYETLERİNE TALİMAT"

Çetin, "Rekabetin ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğünün şifahi olarak istediği, Telekomünikasyon Kurumunun da 31 Ocak 2008 tarihinde yazıyla kendisine ulaştırdığı sabit ücret konusundaki Telekomun görüşünü, hiç vakit kaybetmeden 1 Şubat 2008'de tüm Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine Valilikler kanalıyla ulaştırmıştır. Bu konuda açılmış mahkemenin sonucu dahi beklenmeden hakem heyetlerine talimat verilmiştir. Talimatta, sabit ücretin mevzuata uygun olduğu bildirilmiştir" dedi.

Ali Çetin, Telekomünikasyon Kurumu ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğünün, Telekomun yanında saf tuttuğunu ileri sürdü ve "Telekomünikasyon Kurumu ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Telekomun sabit ücret karşılığı herhangi bir iş ve hizmet vermediği gerçeğini laf kalabalığı yaparak inkar ediyor" diye konuştu.

Danıştay'ın da daha önce aldığı kararlarla sabit ücreti iptal ettiğini hatırlatan Çetin, şunları kaydetti:

"Tüketicinin Korunması Genel Müdürüne soruyoruz; savunduğunuz sabit ücret hangi iş ve hizmetin karşılığıdır?

Biz tüketiciler olarak Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğünde tüketiciden yana bir genel müdür görmek istiyoruz. Genel Müdür tarafsızlığını yitirmiştir. Derhal istifa etmelidir.

Tüketicilerimize de sesleniyoruz; kredi kartlarında, Telekomda sabit ücret soygununa karşı çıkalım. 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Gününde bir gün sabit telefon kullanmayarak (Sabit Soyguna Son) kampanyasına destek verelim."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber