Okuldaki başarısı biraz da size bağlı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocuğunuzun notları düşüyorsa bu, sadece ders çalışmadığı anlamına gelmez. Aile ortamından beslenmesine birçok etken onun başarısını etkiler.

Çocuğunuz başarılı olması için çabalıyorsunuz. Ancak anlamadığınız bir şeyler oluyor ve çocuğunuzun okuldaki başarısı her geçen gün biraz daha düşüyor veya çocuğunuz okula gitmek istemiyor. Böyle bir durumla karşılaşınca neler yapacağınızı bilmiyor olabilirsiniz ve yardıma ihtiyaç duyabilirsiniz. Çocuğunuzun okulda başarısızlığına neden olabilecek etkenleri ve çözüm önerilerini derledik...

Başarısızlığın nedenleri

Aile ortamında var olan ve çocuğu etkileyebilecek tüm sıkıntı ve huzursuzluklar.

Çocuğun yetersiz beslenmesi, fiziksel ve zihinsel gelişimini destekleyecek besinlerden yeteri kadar tüketememesi,

Çocuğunuzun yaşadığı duygusal durum değişiklikleri (aile üyelerinden birinin hastalanması ya da ölmesi).

Aşırı stres ve baskı.

Uzun süre sevdiği birinden (anne ya da baba) ya da birilerinden ayrı kalma (örneğin taşınma nedeniyle eski arkadaşlarını görememe).

Kendisine seçim hakkının az ya da hiç tanınmaması (örneğin ona danışmadan bir kursa gönderilmesi).

Çocuğunuzun sürekli pasif katılımcı olması (okulda kendi görüşlerini rahatça öğretmeni ve arkadaşları ile paylaşamamaması).

Zihinsel ve fiziksel gelişim düzeyinin çok üstünde bir eğitime zorlanması.

Monoton bir hayat (Sadece okula gidip geliyor ve sadece kendi başına ya da TV karşısında vakit geçirmek zorunda kalabilir).

Sevginizi ders notlarına endekslemeyin

Yapmanız gereken en önemli şey başarısız olduğu anlarda da ona destek olduğunuzu göstermek. Ona vermeniz gereken en önemli mesaj onu sadece başarılı olduğu anlarda değil her zaman seviyor olduğunuzu göstermek. Beslenmesine önem vermek. Çocuğunuzu asla kahvaltı yapmadan okula göndermeyin. Okulda yediği yemeklerin neler olduğunu öğrenin ve dengeli beslenmesini sağlayın. Çocuğunuzun yaşadığı duygusal değişiklikleri anlayışla karşılamak, duygularını küçümsemek, alay etmemek ve ona destek olduğunuz göstermek çok önemli... Gerçekten endişenelecek bir durum olduğunu düşünüyorsanız bir uzmandan yardım alabilir ve böyle bir durumda onunla nasıl iletişime geçmeniz gerektiği hakkında bilinçli hareket edebilirsiniz.

Çocuğunuzun okulda ve arkadaş ortamında gerekli sosyal ilişkilere sahip olup olmadığından emin olun. Arkadaş ortamında sorun yaşayan çocuklar okula gitmek istemeyebilir.

Çocuğunuza yapacağı aktiviteler için seçme şansı tanıyın. Böylece onu önemsediğinizi ve düşüncelerine değer verdiğinizi göstermiş olacaksınız. Çocuğunuzun toplum içinde özellikle okulda ve sınıfta kendini rahat ifade edebildiğinden emin olun. Onun fikirlerin de önemli olduğunu çocuğunuza anlatın.

Çocuğunuza kendisini mutlu hissedebileceği ortamlar oluşturun. Okuldan eve, evden okula giden, herhangi bir sosyal hayatı olmayan çocuk bir süre sonra sıkılmaya başlayacak ve derslerine ve okuluna olan ilgisini kaybedecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber