Erdoğan kaç yıl iktidarda kalır?

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 22 Şubat 2008 23:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bülent Erandaç'ın yazısı

Sonar araştırma kuruluşu tarafından yapılan, "Siyasi Eğilimler" anketinin sorularından biri ve verilen cevaplar dikkat çekiciydi: "Tayyip Erdoğan 5 yıldır iktidarda, kaç yıl daha iktidarda kalır?"

Cevaplar:

"1 yıl kalır" yüzde 8.7, "2 yıl kalır" yüzde 3.3, "3 yıl kalır" yüzde 4.1, "4 yıl kalır" yüzde 14.6, "5 yıl kalır" yüzde 25.5, "10 yıl kalır" yüzde 19.6. Bu sonuçlar halkımızın gelecek yıllara yönelik eğilimini gösteriyor.

Rakip yok

Ana başlıklar halinde eğilimin sonuçları:

1) AKP'nin bugün ve yarın yakın rakibi yok.

2) AKP dışında bulunan partilerden hiçbiri iktidar olma şansına sahip değil.

3) Darbe lafları halkımızı biraz etkilemiş.

4) Halkımız erken seçim istemiyor.

5) Gelecek seçimleri yine AKP kazanacak.

6) Gelecek seçimlerden sonra, AKP'nin rakipsizliği sürecek.

Etkiler

"AKP'nin rakibi yok. 5 veya 10 yıl daha iktidarda kalır" düşüncesinde olanların oranı, mevcut partilerin aldığı oylardan daha fazla. Şu anda AKP karşısında sadece 2 parti var. CHP ve MHP. Bu 2 parti barajı aşabilir. DYP (DP) ve ANAVATAN, artık rakip olabilecek özelliğini kaybetmiş. Önümüzdeki seçimlerde 3 par ti çekişecek. "5 veya 10 yıl kalır" düşüncesinde olanların çokluğu, AKP dışında CHP ve MHP'nin önümüzdeki seçimlerde de iktidar olamayacağına işaret ediyor.

İlk seçim

Önümüzdeki ilk genel seçim, olağanüstü gelişmeler olmadığı takdirde, 2011 yılında yapılacak. Halkımız da zaten erken seçim istemiyor. "1, 2, 3 yıl kalır" diyenlerin oranı düşükken, "4 yıl kalır" diyenler hemen yükseliyor. "5 yıl kalır" diyenlerin oranın yüzde 25.5 olması, Tayyip Erdoğan'ın mevcutlar arasından rakibinin olmadığına işaret ediyor. Kamuoyu aynı ankette CHP ve MHP'nin yüzde 20 civarında oy alacağını belirtiyor. Rakipten yüksek oy. Çok anlamlı.

Dedikodu

"Darbe" lafları halkımızı etkilemiş olacak ki "2 yıl kalır" diyenlerin oranının düşmesi bunu gösteriyor. "10 yıl kalır" diyenlerin şimdiden yüzde 19.6 oy alması çok dikkati çekici. 2018 yeni seçim yılı. 2011 yılındaki seçimde AKP yüksek oy alırsa akıllara şu geliyor: "AKP, Menderes ve DP" rekorunu kıracak. Bir iktidarın Türkiye'de en çok 3 dönem (Sadece Menderes gibi) olmasına karşın, Tayyip Erdoğan'a 4. dönemde iktidar şansı verenlerin yüzde 20'lerde olması çok anlamlıdır.

Yeni parti

Bu rakamlar halkımızın derinliğini gösteriyor. CHP ve MHP liderliği için kırmızı alarm var. 2011 genel seçimlerinde ve 2015 genel seçimlerinde iktidar şansı görünmüyor. DP ve ANAVATAN artık yok. Yeni bir parti ve yeni lider çıkmadığı takdirde, Erdoğan rakipsiz. "5 yıl kalır" diyenlerin yüzde 25.5, "10 yıl kalır" diyenlerin yüzde 19.6 olduğu yerde, yeni parti ve yeni lider kesinlikle gereklidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber