İHL mezunları İETT'ye de başvuramadı

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Katsayı adaletsizliği sebebiyle üniversiteye giremeyen, polis ve askeri kurumlara alınmayan İmam-Hatip mezunlarına, bir darbe de İETT'nin yapacağı iş başvurularında meydana geldi. Duyurunun ardından koruyucu güvenlik personeli olmak için İŞKUR şubelerine müracaat eden İHL mezunlarının başvuruları kabul edilmedi. ?Düz lise mezunu? şartı aranması sebebiyle yüzlerce İmam-Hatip mezununun başvurusu kabul edilmezken, konunun muhatapları İŞKUR ile İETT yetkilileri topu biribirine attı.

İŞKUR: BİZDEN KAYNAKLANAN BİR SORUN DEĞİL

Kendisiyle görüştüğümüz İŞKUR İstanbul İl Müdürü Osman Kansak, sorunun kendilerinden değil, İETT'den kaynaklandığını savundu. Şoförlük için yapılan başvurularda İETT Genel Müdürlüğü'nün lise dengi şartı aramasına rağmen, koruyucu güvenlik personeli alımında ?lise? mezunu şartının olduğunu ileri süren Kansak, ?Talebi veren kurum bütün şartları kendisi belirler. Yaşı, eğitimi ve hangi meslekteki insanları alacağını kendisi belirler. İETT Genel Müdürlüğü, koruyucu güvenlik personeliyle ilgili sadece düz lise mezunlarını şart koşmuş. Şoför talebinde lise ve dengi okullar diyor. Aynı şeyi koruyucu güvenlik içinde söylemiş olsaydı, biz İHL mezunları bütün arkadaşlarımızı bir sıkıntı yaşamadan başvurularını kabul ederdik ?şeklinde konuştu.

KANTARCI: İDDİALAR GERÇEK DIŞI

İETT Genel Müdürü Muammer Kantarcı ise iddiaları yalanladı. İmam Hatip lisesi mezunlarını yarı yolda bırakmayacaklarını söyleyen Kantarcı, ortaya atılan iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtti. İmam-Hatip mezunlarının koruyucu güvenlik olarak alınmamasıyla ilgili olarak yaşanan sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını ifade eden Kantarcı, ?Biz bu sorunu aşmak için İŞKUR'la irtibata geçtik, ancak bu konuda zamanında gerekli cevabı alamadık? dedi.

DÜN BAŞVURU İÇİN SON GÜNDÜ

İETT Genel Müdürlüğü'ne 2 bin 300 şoför olmak üzere, teknisyen, oto boyacısı, torna-freze, telefon operatörü, koruyucu güvenlik personeli, büro memuru ve sağlık personeli olararak toplam 3 bin 500 personel alımı için başvurular dün sona erdi. Ancak bu süre içinde güvenlik personeli olmak için İŞKUR şubelerine başvuran İmam-Hatip mezunlarının bu başvuruları kabul edilmedi.

?GÜVENLİK ELEMANLIĞINI BİLE ÇOK GÖRÜYORLAR?

İŞKUR'a koruyucu güvenlik başvurusu kabul edilmeyen İmam-Hatip mezunu Muhammet Nurullah, yapılan uygulamayı tamamen çifte standart olarak gördügünü söyledi.

Diğer insanlar gibi İmam-Hatip mezunlarının da bu devletin vatandaşları olduğunu ifade eden Nurullah, bu ülkenin insanı olmasına rağmen, diğer insanlar gibi yaşayamamanın üzüntüsünü yaşadıklarını kaydetti.

Muhammet Nurullah, sadece kamu sektöründe değil özel sektörde bile ayrımcılıkla karşılaştıklarını belirterek, ?Sayın Başbakanımıza çağrıda bulunuyorum. Bu çifte standarta biran önce son verilmeli. İmam-Hatipler konusunda Hükümet düzeltmeler yapacağını vadetmişti. Artık verilen bu sözlerin tutulmasını istiyoruz? dedi.

?SAATLERCE SIRADA BEKLEDİK, İMAM-HATİPLİ DİYE ALMADILAR?

Askerliğini komando olarak yapan ve takdir belgeleri bulunan İmam-Hatip mezunu Kerim Koyutürk ve İdris Akdağ, yetkililere çağrıda bulunarak başvuruların yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Güvenlik personeli olmak için İŞKUR'a yapılan başvurularda, askerliğini komando ya da inzibat olarak yapma şartı aranıyor. Askerliğini komando olarak yaptığını söyleyen Kerim Koyutürk, 1 madalya ve iki takdir belgesine sahip olmasına rağmen İmam-Hatip mezunu olduğu için başvurusunun kabul edilmediğini söyledi. Başvurusunun kabul edilmemesi karşısında hayal kırıklığına uğradığını ifade eden Kerim Koyutürk, düz liseliler alınırken İmam-Hatiplilerin alınmamasının ayrımcılık olduğunu söyledi. Saatlerce sırada bekledikten sonra İmam-Hatipli diye başvurularının kabul edilmediğine tepki gösteren Ali Davşan ise, yapılan haksızlğın giderilmesi için başvuruların tekrar başlatılması gerektiğini belirtti.
Vakit

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber