Benzine zam yapılması gündemde

Haber Giriş : 29 Eylül 2004 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dünya piyasalarında 50 doları aşan ham petrol fiyatı, içerde akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını gündeme getirdi. Bürokratlar, zam oranını hükümete bildirdi.

Dünya piyasalarında hızlı tırmanışını sürdüren petrol içeride de hükümeti zor bir seçimle karşı karşıya bıraktı. Ham petrolün varil fiyatının 50 dolar sınırı aşması üzerine bürokratlar dün sabah akaryakıt ürünlerine yüzde 2.5 zam içeren teklifi ve buna göre düzenlenmiş fiyat listelerini Enerji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine'ye gönderdi. Şimdi hükümetin iki seçeneği var.

Bunlardan ilki maliyet artışını zamla karşılamak. İkinci yol enflasyonun geleneksel olarak kımıldadığı sonbaharın ilk ayında 'ateşe benzin dökmemek' için zam yerine, maliyet artışı için ÖTV'den feragat etmek. Bu yolun seçilerek farkın vergi gelirleriyle kapatılması durumunda ise bütçe dengesi olumsuz etkilenecek. Ancak, hükümete yakın kaynaklar akaryakıta geçen ay yüzde 5 zam yapıldığını hatırlatarak, "Bu nedenle vergi gelirleriyle bu işi çözeceklerini düşünüyoruz" dedi.

Petrol 50 doları geçti

Bu arada, Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları ilk kez psikolojik sınır olan 50 doları geçti. Asya'nın önde gelen petrol borsalarından Singapur'da, Batı Teksas türü petrolün kasım vadeli fiyatı, 83 cent artışla 50.47 dolara yükseldi. Yükselişe neden olarak Nijerya'da asilerin ülkenin güneyindeki petrol sahalarını kontrol için savaşa devam etmesi ve Ivan kasırgası yüzünden Meksika Körfezi'nde üretim yapılamaması gösterildi. Suudi Arabistan'ın ise, günlük ham petrol üretimini 9.5 milyon varilden, 11 milyon varile çıkartacağı öğrenildi. Bu gelişmeler üzerine Dow Jones Endeksi 10 bin puanın altına inerek 9.988 puana, Londra'da FTSE Endeksi, 4.533 puana, Tokyo'da Nikkei Endeksi ise 10.815 puana indi.

Radikal ANKARA (RADİKAL) - 29.09.2004

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber