Üniversitelerde türbanlı öğrencilere izin verilmiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Şubat 2008 10:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Üniversitesi'nde başörtüsü yasağı devam ediyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsüyle ilgili yasal düzenlemeyi onaylaması ve resmi gazetede yayınlanmasına rağmen İstanbul Üniversitesi'nde barörtüsü yasağı devam ediyor.

Üniversitenin Avcılar'daki yerleşkesine gelen başörtülü öğrenciler içeri alınmadı. Kampüsün giriş kapısında bekleyen güvenlik görevlileri, başörtülü öğrencileri girişin hemen yanında bulunan küçük bir odaya yönlendirdi. Burada başörtülerini çıkartan öğrenciler, daha sonra kampüse girdi.

Uygulama ile ilgili konuşmayan güvenlik görevlilieri, "Konuşmamız yasak" diyerek soruları yanıtsız bıraktı.

Giresun Üniversitesi başörtüsüne izin vermedi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsüyle ilgili yasal düzenlemeyi onaylaması ve Resmi Gazete'de yayınlanmasına rağmen Giresun Üniversitesi'nde başörtüsü yasağı devam ediyor.

Çukurova Üniversitesi'nde başörtü yasağı devam etti

Günlerdir tartışılan ve üniversitelere başörtüsü serbestliğini öngören yasaya rağmen Çukurova Üniversitesi'nde (Ç.Ü) kız örgenciler derslere başını açarak girdi. Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliğin Resmi Gazete'de yayınlaması başörtülü öğrencilerin çilesini bitirmedi. Rektörü Alper Akınoğlu, hukuki sürecin devam ettiğini vurgulayarak, "YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinde yapılacak düzenlemenin beklenmesi gerekmektedir. Bu nedenle Çukurova Üniversitesi'nde uygulama değişikliğine gidilmeyecek." dedi.

Sütçü İmam Üniversitesi'nde de başörtüsü yasağı devam etti

Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılmasına yönelik yasa imzalanmasına rağmen Türkiye'nin birçok üniversitesinde olduğu gibi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde de yasak sürdürülerek eski uygulamaya devam edildi.

Mehmet Akif Ersoy Üniveristesi yönetimi de yasaktan yana

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasına rağmen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi yönetimi yasağı savunmaya devam ediyor.

Kırıkkale Üniversitesi'nde özgürlük kapısı kapalı

Kırıkkale Üniversitesi (KKÜ), başörtülü öğrencilerin de derslere girmesine imkan tanıyan yasanın Resmi Gazete'den yayınlanmasına rağmen bugün yasağı devam ettirdi.

Kafkas Üniversitesi'ne yasağa devam edildi

Kars Kafkas Üniversitesi'nde (KAÜ) eğitim gören başörtülü öğrenciler sabah derslere başları açık girdi.

Kütahya DPÜ'de eski sisteme devam

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nde (DPÜ) başörtülü öğrencilerle ilgili eski sistem uygulanmaya devam ediyor. Başörtülü öğrenciler, kimlik kontrolünden sonra kendilerine ayrılan yerde başörtülerini çıkararak içeriye giriyor.

Ege ve Dokuz Eylül üniversitelerinde başörtüsü yasağı devam ediyor

Dokuz Eylül (DEÜ) ve Ege (EÜ) üniversitelerinde öğrenim gören başörtülü öğrenciler, ilgili Anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak Resmî Gazete'de yayımlanmasına rağmen,okula başörtülerini çıkararak girmek zorunda kaldı.

Pamukkale Üniversitesi'nde kıyafet yasağı devam etti

Denizli Pamukkale Üniversitesi'nde (PAÜ) öğrenciler, sınıflara başörtülerini çıkararak girdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ilgili Anayasa değişikliğini onaylaması ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın yasağın kalktığını ve başka kanununa ihtiyaç duyulmadığını bildirmesine rağmen PAÜ'de yasak devam etti. Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu'nun damadı Prof. Dr. Fazıl Necdet Ardıç'ın rektötrlüğünü yaptığı PAÜ'de başörtülü öğrenciler, eski uygulamada olduğu gibi kampüs alanına girdi ancak sınıflarda başlarını açmak zorunda kaldı.

Adıyaman Üniversitesi'nde, başörtüsü yasağı devam etti

Adıyaman Üniversitesi'nde, öğrenciler başörtülerini çıkararak derse girdi.

Adıyaman Üniversitesi'nde öğrencilerin başörtülü olarak derslere girmesine izin verilmedi. Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra, Adıyaman Üniversitesi'nde konuyla ilgili eski uygulamaları sürdü.

Kantin ve diğer ortak alanlara bugüne kadar başörtülü giren ve sadece derslere girerken başlarını açan başörtülü öğrenciler de bugün de aynı uygulamayla karşılaştı.

Başörtülü öğrenciler kampüs alanına girmeden başörtülerini çıkararak derslere girdi. Üniversitede, herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Başörtülü öğrenciler bundan önce olduğu gibi yine kurallara uydu.

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Gündüz de konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındı.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde başörtülü öğrenciler kampüse alınmadı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ)'nde başörtülü kız öğrenciler, güvenlik görevlilerince içeriye alınmadı. Yaklaşık 22 bin öğrencisi olan AİBÜ'de başörtüsü konusunda eski uygulama bugün de devam etti. Başörtülü kız öğrenciler başları kapalı olarak okula alınmadı.

Gölköy Kampüsü'nün girişinde özel güvenlik görevlileri, üniversiteye gelen özel otomobilleri ve otobüsleri durdurarak başörtülü kızlardan, eski uygulamanın devam ettiğini belirterek başlarını açmalarını istedi. Başörtülü kızlar, başlarını açtıktan sonra içeri alındı.

Güvenlik görevlileri, rektörlüğün yeni kararın uygulanması yönünde kendilerine bir talimat vermediğini, dolayısıyla eski uygulamayı sürdürdüklerini belirtti.

Isparta SDÜ'de başörtülü öğrenciler derslere alınmadı

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi'nde(SDÜ) başörtülü öğrencilerin derslere girmesine izin verilmedi. Fakültelerin kapılarına kadar gelen öğrenciler, kapıdaki güvenlik görevlilerinin uyarısı üzerine başörtülerini çıkararak derslere girdi. Öte yandan başörtülü öğrencilerin durumunu görüşmek üzere SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar'ın başkanlığında bir toplantı düzenlendi. Bu toplantı sonrasında durumun netliğe kavuşması bekleniyor.

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı(YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın üniversitelerde başörtüsü özgürlüğü konusunda anayasanın 10 ve 42. maddelerinin yeterli olduğunu, uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını belirterek başörtüsünün üniversitelerde serbest bırakılmasını isteyen bildirisine aldırış etmeyen rektörler başörtülü öğrencilerin derslere alınamaması talimatını verdi.

Başörtüsü yasağını kaldıran düzenlemenin ardından Zaman'a konuşan Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar kararı uygulayacağını açıklamıştı. Rektör Baydar, "Ben siyasi bir organ değilim, siyasilerin işinde karışmamız doğru olmaz. Ben yasa koyucu neyi emrediyorsa onu yaparım. Buna karşı gelmemiz beklenemez." şeklinde açıklamada bulunmuştu. Baydar, "Türbanlı kızlarımızda bizim öğrencimiz. Biz bütün öğrencilerimizin barış ve huzur içinde yan yana olmalarını, bir birlerini kardeşçe görmelerini istiyoruz. Bu konuda kanunun verdiği yetkiler çerçevesinde biz bu adımları atarız" diye konuşmuştu.

Erzincan Üniversitesi'ne başörtülü öğrenciler giremedi

İkinci yarı yılın başladığı ilk eğitim öğretim gününde Erzincan Üniversitesi'ne (EÜ) başörtülü öğrenciler giremedi.

Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın, başörtüsünün üniversitelerde artık serbest olduğunu açıklaması ve kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına rağmen Erzincan Üniversitesi'nde öğrenciler başörtülü olarak üniversiteye giremedi. EÜ Eğitim Fakültesi öğrencileri, okulun dışında kendileri için yapılan bölüme girerek, burada başörtülerini çıkardıktan sonra üniversiteye girebildi. Dersten çıkan bazı öğrenciler, yine kendilerine ayrılan bölümde başörtülerini takarak okuldan ayrıldı.

Başörtüsü uygulamasıyla ilgili Erzincan Üniversitesi Rektörlüğü'ne herhangi bir yazı gelmediği ve yazının gelmesinin beklendiği belirtildi. Konuyla ilgili olarak, EÜ Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap herhangi bir açıklama yapmadı.

Tekirdağ'da başörtülü öğrenciler üniversiteye alınmadı

Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti. Başörtülüleri içeri almayan güvenlik görevlileri, rektörlükten almayın denildiğini kaydetti.

Namık Kemal Üniversitesi'nde sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı. Başörtülü öğrencilerin üniversiteye alınmaması üzerine bazı öğrencilerin durakta başlarını açarak içeri girdiği görüldü. Yasağın devam ettiğini gören bazı öğrenciler de kapıdan geri döndü.

Derslerde başörtülü olmadığını ifade eden bir üniversite öğrencisi, "Derslerde ve üniversitenin içinde başörtülü öğrenci yoktu. Güvenlik tarafından başörtülü öğrenciler içeri alınmıyor. Güvenlik okulda ilk dönem yoktu ikinci dönem var." dedi.

AKÜ'de başörtülü öğrenciler alınmadı

Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) başörtülü olarak kampüslere girmek isteyen öğrencilere izin verilmedi. Başörtülü öğrencilerin girişiyle ilgili durumun saat 11.00'de sona erecek olan AKÜ Senato Toplantısı sonrasında netleşeceği bildirildi.

AKÜ'nün ana kampüsü olan Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencilerin büyük bir bölümü kendiliğinden giriş kapısındaki kabinlere girerek başörtülerini çıkardı. Başörtülü girmek istiyen öğrenciler ise güvenlik görevlileri tarafından engellendi. Durumdan emin olamayan öğrenciler ise güvenlik görevlilerine başörtülü girip giremeyeceklerini sordu. Güvenlik görevlilerinden "Senato toplantısından sonra belli olacak" cevabını alan başörtülü öğrenciler girişteki kabinlerde başörtülerini çıkartıp okula girdi. Başörtüsünü çıkarmayan bazı öğrencilerin ise okula girmeyerek geri döndüğü gözlendi. Güvenlik görevlilerine danışmadan başörtülü olarak kampuse girmek isteyen az sayıdaki öğrenci ise uyarı sonrası başörtülerini çıkarttı.

Herhangi bir gerginlik ya da olumsuzluğun yaşanmadığı Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi'nde saat 11.00'de biteceği açıklanan senato toplantısının sonucu bekleniyor.

İTÜ'de başörtüsü yasağı sürüyor

İstanbul Teknik Üniversitesi'nde(İTÜ) öğrenim gören başörtülü öğrenciler, okullara başörtülerini çıkartarak girdiler.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başörtüsü yasağını kaldıran Anayasa değişikliğini onaylamasının ardından bugün bütün gözler üniversitelere çevrildi. YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da üniversite rektörlerine başörtülü öğrencilerin okula alınması yönündeki talimatına rağmen bugün İstanbul'daki bazı üniversitede yasağın sürdüğü gözlendi. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde ise öğrenciler eskiden olduğu gibi okul kapısına kadar başörtülü geldi. Başörtülü öğrenciler kapıdan girdikten sonra başlarını açarak sınıflarına çıkabildi. Üniversite yönetiminin yetkililere yasağın devam ettiğine dair bir yazı gönderdiği iddia edildi.

Bu arada bazı öğrenciler de kapıda basın mensuplarını görerek, başlarını okula girmeden açtı. Bir kız öğrenci başını kapıya gelmeden açmak için hazırlık yaptı. Öğrenci başı açık bir arkadaşının uyarısıyla bina arkasına geçti. Başına bir bere takan kız öğrenci daha sonra okuluna girebildi.

Gazi Üniversitesi, başörtülü öğrencileri içeri almadı

Üniversitelerde başörtüsü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından gözler bu sabah üniversiteler üzerindeydi. Gazi Üniversitesi, başörtüsü yasağının kaldırılmasına rağmen yasağı aynen devam ettirdi.

Başörtülü olarak derslere alınmayan öğrenciler duruma tepki göstererek, rektörlüğe başvurarak hukuki haklarının yerine getirilmesini istedi.

Başörtüsü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın 'Başörtüsü yasağı kalktı başka kanuna ihtiyaç yok' yönünde dün yaptığı açıklamaya rağmen, bazı üniversitelerin bu yasaya uymadığı gözlendi. Gazi Üniversitesi, başörtüsü yasağının kaldırılmasına rağmen yasağı aynen devam ettirdi. Gazi Üniversitesi'nde okuyan başörtülü öğrenciler, üniversitenin ana kapısından başörtülü olarak alınmasına rağmen, dersliklere başörtülü olarak giremedi.

Gazi Üniversitesinde okuyan bir grup başörtülü öğrenci ise başörtülü olarak üniversiteye alınmamalarına tepki gösterdi. Gazi Üniversitesi rektörlüğüne başvuran öğrenciler, başörtülü olarak okula alınmalarını istedi. Yeni yapılan düzenlemenin kendilerinin hakkı olduğunu söyleyen başörtülü öğrenciler, "Açık arkadaşlarımız nasıl girebiliyorsa biz de kapalı girmeliyiz. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yasayı onayladı ve YÖK Başkanı dün başka kanuna ihtiyaç yok dedi. Biz de rektörlüğe başvurduk, yazı gelmediğini söylediler. Bizi hiçbir şekilde içeri almıyorlar. Bu bizim yasal hakkımız. Biz kimseye zarar vermiyoruz. Eğitimimizi alıp çıkıyoruz" şeklinde konuştu.

Açık arkadaşlarıyla rahat bir şekilde anlaştıklarını ve aralarında hiçbir problem olmadığını kaydeden öğrenciler, açık kızlarla başörtülü kızların birbirlerinden ayırmaya çalışıldığın öne sürdü.

Kapılardan üniversiteye girdiklerini belirten öğrenciler, dersliklere başörtülü olarak alınmadıklarını dile getirdiler.

Mersin Üniversitesi'nde öğrenciler yine başörtülerini açarak içeri girdi

Yüksek Öğretim Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsü yasağının uygulanmaması yönündeki talimatı Mersin Üniversitesi'nde uygulanmadı.

Sabah erken saatlerde Çiftlikköy ve Yenişehir kampüslerine gelen öğrenciler yine başörtülerini açarak üniversitelerine girdi.

Çiftlikköy Kampüsü'nde kapıda bekleyen güvenlikçiler minibüsler içinde gelen başörtülü öğrencileri kontrol etti.

Başörtülü öğrenciler minibüs içinde başlarını açtı. Makam arabası ile Çiftlikköy kampüsüne gelen Mersin Üniversitesi Rektörü Süha Aydın, basın mensuplarına açıklama yapmadan aracı ile direk makamına gitmeyi tercih etti.

Yenişehir Kampüsü'nde ise yaya olarak okula gelen öğrenciler başlarını açarak girdi. Bazı öğrencilerin güvenlik görevlileri ile konuşarak izin istemelerine güvenlik görevlileri olumsuz cevap verdi.

Görüşlerini almak istediğimiz bir öğrenci ise arkadaşları tarafından uzaklaştırıldı.

Uludağ Üniversitesi'nde yasak sürüyor

Üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıran anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen Uudağ Üniversitesi'ne (UÜ) başörtülü öğrenciler alınmadı.

Sabah saatlerinde UÜ Eğitim Fakültesi önüne gelen başörtülü yaklaşık 40 öğrenci içeriye girdi. Bir süre sonra güvenlik görevlileri bir uyarı anonsu aparak; "Başörtülü öğrenciler içeriye girmeyecek, eski uygulama sürüyor' diyerek başörtülü öğrencileri ikaz etti. Bunun üzerine öğrenciler başlarını açarak derslere girdi. Fakülte giriş binasında asılı olan uyarı yazısını okuyan bir grup başörtülü öğrenci, içeriye girip grimemekte tereddüt etti. Daha sonra içeriye giren öğrenciler uyarı anonsuyla başlarını açarak derslere grimek zorunda kaldı. UÜ'nün diğer fakültelerinde de başörtülü öğrenciler içeriye alınmadı.

Kapıya asılan ve eski olduğu öğrenilen uyarı yazısında ise, 'Kılık kıyafet yönetmeliği tüm fakültelerde geçerlidir. İçeride ve dışarıda yönetmeliğe uyulması rica olunur' deniliyor.

Konuyla ilgili UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran'ın bir açıklama yapması bekleniyor. Basın mensupları Rektör Yurtkuran'ın makamına gelmesini bekliyor.

Marmara Üniversitesi, başörtülü öğrencileri üniversiteye almadı

Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi'ne sabah saatlerinde gelen başörtülü öğrencileri üniversiteye alınmadı. İçeri alınmayan bazı öğrenciler geri dönerken, bazıları da başlarını açarak üniversiteye girdi.

Sabah saatlerinde Marmara Üniversitesi'nin Göztepe Yerleşkesi'ne gelen başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlileri tarafından içeri alınmadı. Birçok başörtülü öğrenci üniversite kapısından geri döndü. Bazı öğrencilerde yerleşkenin önünde bulunan kulübede başlarını açarak üniversiteye girdi.

Bu arada, üniversitenin girişine asılan ve üzerinde, "Üniversite kapısındaki "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda değişiklik yapan 5735 sayılı ve 09.02.2008 kabul tarihli yasanın yürürlüğe girmesi durumunda Anayasa'daki sözkonusu değişikliklerin doğrudan uygulanabilir nitelikte hüküm içermemesi nedeniyle öğrenci kılık ve kıyafeti konusunda üniversitemizdeki mevcut uygulamanın 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun ilgili maddelerinde yeni düzenleme yapılıncaya kadar sürdürülmesinin; hukukun üstünlüğüne olan saygımız ve toplumsal barış açısından gerekli olduğunu kamuoyuna duyurulmasına oy birliği ile karar verilmiştir. Marmara Üniversitesi Senato Duyurusu" şeklindeki yazı dikkat çekti.

Atatürk Üniversitesi'nde başörtüsü yasağı devam ediyor

Yüksek Öğretim Kurumlarında başörtüsü serbestliğini içeren anayasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasına rağmen Atatürk Üniversitesi'nde yasak uygulanmaya devam etti.

Sabah fakültelerine giden başörtülü öğrenciler, güvenlik görevlilerinin başörtülerini çıkarmaları ikazlarıyla karşılaştı.

KOÜ, başörtülü öğrencileri içeri almadı

Kocalei üniversitesi (KOÜ) başörtü yasağını aynen devam etirerek öğrencileri içeri almadı. Rektörlük, yasağı bir yazı ile üniversitenin girişine astı. Başörtülü öğrenciler içeriden geri çevrilerek başlarını açmaları istendi.

Üniversitelerde başörtü yasağının kaldırılması yönündeki yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından imzalanmasından sonra gözler üniversitelere çevrildi. Yasanın meclisten geçmesinden sonra başörtülü öğrencileri ilk içeri alan KOÜ, daha sonra gelen baskılara dayanamayarak yasağı geri getirmişti.

Üniversite, yasanın Resmi Gazete'den yayınlanmasına rağmen bugün yasağı devam etirdi. Sabahın erken saatlerinde üniversite giriş kapısında geniş güvenlik önlemleri alınarak kapıya yasağın devam ettirildiğine dair duyuru asıldı. Duyuruda yasağa gerekçe olarak, "Yüksek Öğrenim Yasası'nda uygulamaya yönelik bir değişiklik yapılmadığından ve sürecin halen devam etmesi nedeniyle üniversiteye girişte kılık kıyafetle ilgili olarak eski uygulamaya devam edilmekterdir." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber