'Küskün bürokrat' geri geldi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Aydemir'in bu fotoğrafı, kurumun internet sitesinde Başkan'ın mesajının bulunduğu sayfada yer alıyor.

Çalışma Bakanı Çelik ile yaşadığı bir tartışmanın ardından izne ayrılan ve raporlar kullanarak işe gelmeyen SGK Başkanı Birol Aydemir, 110 gün sonra sessiz sedasız makamına döndü

AHMET KIVANÇ

ANKARA - Türkiye aylardır sosyal güvenlik yasa tasarısını tartışırken, yasayı uygulayacak Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) 'küskün bürokrat' komedisi yaşanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yaşadığı bir tartışmanın ardından izne ayrılan ve peş peşe raporlar kullanarak işe gelmeyen SGK Başkanı Birol Aydemir, 110 gün sonra sessiz sedasız makam koltuğuna döndü.

Ancak, kurumu doğrudan ilgilendirmesine rağmen Aydemir, dün ve önceki gün TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki sosyal güvenlik yasa tasarısı görüşmelerine bile katılmadı.

Asaletini Gül onayladı

2006 yılında 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun TBMM'de kabulünün ardından, kanunun hazırlık sürecinde görev alan dönemin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Tuncay Teksöz'ün istifa etmesi üzerine, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşar Yardımcısı Birol Aydemir, Teksöz'ün yerine atandı. Ancak eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atama kararnamesini veto etmesi üzerine Aydemir bu görevi 2007'ye kadar vekâleten yürüttü.

Cumhurbaşkanlığına Abdullah Gül'ün seçilmesi üzerine yeniden hazırlanan atama kararnamesi, Gül tarafından onaylanarak, 9 Ekim 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı.

Tartışma ipleri kopardı

Asaleten atamadan kısa bir süre sonra Aydemir ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik arasında sosyal güvenlik yasa tasarısı üzerinde bir tartışma yaşandı. Çelik'in Aydemir'in üzerine yürüdüğü iddia edilirken, bu iddia taraflarca resmen doğrulanmadı.

Fakat bu tartışma üzerine Aydemir 5 Kasım 2007 Pazartesi gününden geçerli olmak üzere yıllık izne ayrıldı. Bu süreç içerisinde Aydemir'in, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanlığı'na atanacağı, Cumhurbaşkanı Gül tarafından danışmanlığa getirileceği, DPT'ye döneceği şeklinde bilgiler kamuoyuna yansıdı.

Hatta ocak ayında DPT Müsteşarı Ahmet Tıktık, Birol Aydemir'in müsteşarlığa geri dönmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan 'muvafakat' istedi. Çalışma v e Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, muvafakat yazısını aynı gün onaylayarak gönderdi. Bu durum, Aydemir'in istifa ettiği haberlerine yol açtı, fakat Aydemir muvafakatı aldığı halde görevinden ayrılıp DPT'ye dönmedi.

Aydemir'in izinli olduğu süre boyunca yerine SGK Başkanvekili Tahsin Güney vekâlet etti. Türkiye'deki 70 milyon kişiyi ilgilendiren sosyal güvenlik yasa tasarısının hazırlık çalışmaları da Birol Aydemir'in yokluğunda gerçekleştirildi.

'Altın bürokrat döndü'

Aydemir'in dönüşü SGK çalışanları arasında, "Altın bürokrat tatilden geri döndü, bakalım şimdi ne olacak" şeklinde konuşmalara yol açtı. Bu arada iddialar da peş peşe geldi.

Aydemir'in izinli ve raporlu olduğu süre boyunca makam aracını ve şoförünü kullanmayı sürdürdüğü, raporlu olduğu dönemde Türk Telekom bayan voleybol takımının İsviçre'deki maçını izlemeye gittiği iddia edildi.

Fakat Birol Aydemir'in basın müşaviri aracılığıyla yaptığı açıklamada bu iddialar yalanlandı. SGK Başkanı Aydemir, 110 gün izin ve rapor kullandıktan sonra, fiilen 112 gün önce ayrıldığı makam odasına bu hafta pazartesi günü geri dönmüş oldu.

'Makam aracı kullanmadım'

Birol Aydemir, Sosyal Güvenlik Kurumu Basın Müşaviri Mustafa Yıldız aracılığıyla iddiaları yanıtladı. Birol Aydemir, izinli olduğu dönemde bakan imzasıyla İsviçre'ye gittiğini belirtirken, izinli olduğu sürece kullandığını aracın kuruma ait olmadığını da ifade etti.

SGK Başkanı Birol Aydemir istifa edip etmeyeceğine ilişkin ise herhangi bir açıklama yapmadı.

Komisyona katılmadı

Ancak başkan Birol Aydemir, makamına dönmekle birlikte, yasayı uygulayacak kurumun başında olmasına rağmen dün ve önceki gün Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndaki sosyal güvenlik yasa tasarısı görüşmelerine katılmadı.

Konuyla ilgili olarak daha önce yapılan haberlerde izinli ve raporlu olduğu dönemde yakın çevresine dayandırılarak Birol Aydemir'in "Bir daha

o bakanla çalışmam, kuruma da dönmem" şeklinde konuştuğu belirtilmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber