Türkiye sigara tüketiminde dünyada 7. sırada

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Şubat 2008 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye'nin sigara tüketiminde dünyada 7. sırada yer aldığı ve ülke genelinde yaklaşık 17 milyon sigara içicisi bulunduğu bildirildi.

Türkiye'de sigara ve alkol için ilk kullanımın 12-15, yasa dışı maddelerde ise 14-16 yaş aralığında görüldüğü belirtildi.

Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) Klinik Şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, 1-7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, sigara ve madde bağımlılığının Türkiye'de de sağlık, ekonomik ve sosyal açıdan ciddi bir sorun olduğunu söyledi.

Dilbaz, "Erkeklerin yüzde 56,3'ü, kadınların yüzde 42,8'i sigara içmektedir. Sigarayı deneyen her 4 kişiden 3'ünün bağımlı olduğu bilinmektedir" dedi.

Küresel Gençlik Tütün Araştırmasına göre, 13-15 yaş grubu öğrencilerin yüzde 29,3'ünün sigarayı denediğini belirten Dilbaz, halen sigara içme oranlarının ise yüzde 9,1 olarak tespit edildiğini söyledi.

Dilbaz, 10 yaşından önce sigaraya başlayanların oranının yüzde 9,5 olduğunu ifade ederek, "Bu çalışmaya göre sigaraya başlama nedenleri arsında ilk üç sırayı; yakın çevrede tütün ürünü kullanan kişilerin varlığı, tütün ürünlerinin reklamının yapılması ve modaya veya güncel akımlara uyma çabası almaktadır" diye konuştu.

Dilbaz, BM Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Bürosu (UNODC) ve Ankara AMATEM işbirliği ile 6 ilde yapılan "Türkiye Madde Kullanım Profili 2003" araştırması sonuçlarına göre, tüm maddeler için ilk kullanım yaşının 25'in altında olduğunu söyledi.

Madde kullanıcıları ile yapılan görüşmelere göre, büyük şehirlerde özellikle genç nüfusta madde kullanımı olduğunun gözlemlendiğini belirten Dilbaz, madde kullanıcıların yarısından fazlasının 15-24 yaş aralığında olduğunu dile getirdi.

Yapılan araştırmalara göre, gençlerin madde kullanmaya başlamasındaki en önemli faktörün merak olduğunun tespit edildiğini belirten Dilbaz, şunları kaydetti:

"Diğer bir önemli faktör arkadaş baskısı. Kişi yaşadığı sorunlara çözüm aramak ve veya sorunlardan kaçmak için madde kullanmaya başlayabilir. Ayrıca, maddenin kolay ulaşılabilir olması, medyada merak uyandıracak ve özenti yaratacak haberler yayınlanması, ebeveyn ve akrabalarında madde kullanan kişilerin olması, ailenin aşırı otoriter ya da tam tersi aşırı müsamahakar davranması, çocuk ile ebeveynler arasında iletişim kopukluğu, anne-babanın ayrı olması, suç oranı yüksek toplum kesiminde yaşıyor olmak da madde kullanımı için risk faktörlerindendir."

Uyuşturucu madde bağımlılığında ipucu olabilecek belirtiler olduğuna dikkati çeken Dilbaz, "Yorgunluk, uyuklama ya da uykusuzluk, terleme, titreme, burun akıntısı, mide-bağırsak şikayetleri, yeme alışkanlıklarında bozulma, zayıflama, gözlerde kanlanma göz bebeklerinde daralma, yüzde kızarma, vücut ağrıları, yürüme ve denge bozuklukları, giysilerinde ve kendi üzerinde kullandığı maddenin kalıntısı veya kokusu olması gibi fiziksel bulgulardır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber