Mahkeme kararıyla üniversiteden atılan öğrenciyi, yazılı emirle okula aldırmış

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mart 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Katkı payı ödemediği için üniversiteden atılan Gözde Kenter İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, öğrenciyi haksız buldu. Ancak dönemin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in emriyle okula dönen Kenter mezun oldu. Aynı durumdaki binlerce öğrenci, üniversiteye dönemiyor.

Marmara İletişim Fakültesi'nden 2004 yılında mahkeme kararıyla atılan Gözde Kenter isimli öğrenci, dönemin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erdoğan Teziç'in yazılı emriyle yeniden üniversite öğrencisi yapılmış. Öğrencinin, YÖK üyelerinden birinin akrabası olduğu iddia ediliyor.

Üniversitelerde harç (katkı payı) parası ödemediği için her yıl yüzlerce öğrenci okuldan atılıyor. Bu öğrencilerin üniversiteye dönebilmesi için yeniden Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)'nı kazanması ya da öğrenci affı çıkması gerekiyor. Bugüne kadar harç parası yüzünden üniversiteyle ilişiği kesilen binlerce öğrenciden hiçbiri, bu şartlar dışında üniversiteye dönemedi. 2004 yılında tek dersten sınıfta kalan, ancak harç parası ödemeyen Gözde Kenter isimli öğrenci de okuldan atılmış. Kenter, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde üniversite aleyhine dava açmış. Dosyayı inceleyen mahkeme, öğrenciyi haksız bulmuş. Ancak, Gözde Kenter için eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç imzasıyla özel izin çıkmış. Teziç'in emriyle toplanan fakülte yönetim kurulu, öğrencinin geçen süre içindeki harç paralarını yatırmasına ve kaldığı dersten sınava girmesine karar vermiş.

Üç ay önce görevden alınan Marmara İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melda Cinman, öğrencinin Bakanlar Kurulu kararına göre kaydının yenilenmediğini ve okulla ilişiğinin kesildiğini belirtirken, "Bu tür kararlar fakülte yönetiminde tartışılır ve karara bağlanır. Biz de o dönemde fakülte yönetimi olarak böyle bir karar vermiştik, sonra YÖK'ün ve rektörlüğün emri gelince, daha önceki kararı gözden geçirip yeni karar aldık." diyor. Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur adına açıklama yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Antalya ise yapılan bir yanlışlığın düzeltildiğini savunuyor.

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü'nden mezun olan Gözde Kenter ise YÖK üyelerinden birinin akrabası olduğu iddialarını reddederek, şunları söyledi: "Ben bütün derslerden geçmiştim, ancak okula gittiğimde 1. sınıftan bir dersten kaldığımı söylediler. Benim hiçbir şeyden haberim yok. Ben de hakkımı aradım."

Tuncer Çetinkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber