Ambulans şoförleri sağlıkçılardan seçilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 02 Mart 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, ambulanslardaki doktorların yerine yardımcı sağlık personeli olan 'paramedik'leri görevlendiriyor. Paramedikler, hasta ve yaralıya müdahalenin yanı sıra ambulans şoförlüğü de yapacak.

Sağlık Bakanlığı, 112 ambulanslarında çalışan hekimleri sağlık kuruluşlarına çekiyor. Ambulanslarda doktorların yerine paramedik ve Acil Tıp Teknisyenleri (ATT) görevlendiriliyor. Ambulansların şoförlüğünü de bu görevlilerden birisi üstleniyor.

Doktor, yardımcı sağlık personeli ve şoförden oluşan ambulans kadroları, artık 2 ATT ve bir paramedik olarak değiştiriliyor. Sağlık lisesi mezunu olan ATT'ler ile yüksekokul mezunu olan paramedikli sistem birçok ülkede uygulanıyor. Doktorları ambulanslarla hastaya gitme yerine merkezi konumda yönlendirici görev üstleniyor. Başhekim Metin Arslan, İstanbul'daki doktorların bulunduğu A1 sınıfı ambulansların, zamanla doktorsuz A2 sınıfına doğru kayacağını söylüyor.

Yeni düzenlemeye göre, ambulansta görevli sağlık personeli, hem hastaya müdahale edecek hem de şoförlük yapacak. 2007'nin Temmuz ayında atanan bin 60 personelinin yüzde 75'i bayan olan İstanbul 112 Acil Servis Başhekimliği, şoförlük için bayan çalışanlarını da sıkı bir eğitimden geçiriyor. Şu ana kadar 15 bayan sağlıkçı İstanbul trafiğinde araç kullanıyor. İstanbul 112 İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Metin Arslan, "Bayanlar da en az erkek personel kadar ambulansları güzel kullanıyor. Erkek sayısı az olunca buna mecbur kaldık." diyor. Ambulans kullanmaktan büyük keyif aldıklarını anlatan bayanlar ise trafikte erkek şoförlerin olumsuz davranışlarından şikayet ediyor.

İstanbul Sağlık Müdürlüğü, ambulanslarda görevlendirilen 150 kişiye şoförlük eğitimi verdi. Eğitime katılanlar 'Güvenli Sürüş Teknikleri Sertifikası' aldı. Şu ana kadar 15 bayan sağlık çalışanı da kursu başarıyla tamamladı. Bayanların ambulansı sürmeyi öğrenmesinin bir gereklilik olduğunu anlatan Arslan, şunları söylüyor: "Bayan personelimiz daha fazla olduğundan, mecbur onlara da görev düşüyor. Öncelikle gönüllü bayanlara bu imkânı verdik. Onlar da başarıyla tamamladı."

Yardımcı sağlık personeli olan paramedikler, aynı zamanda hasta taşıma ve şoförlük gibi hizmetleri de yapıyor. Bazı Avrupa ülkeleri acil sağlık hizmetlerini bu sistemle yürütüyor.

'Erkek şoförler bizi takmıyor'

Ambulans kullanan bayan şoförler, en çok erkek sürücülerden şikâyet ediyor. 112 personeli Emine Çetin, erkek şoförlerin yol vermemesinden yakınırken, Pınar Salgan, "Erkekler çok agresif davranıyor. Trafikteki çok ufak olayları bile büyütüp, kavga meselesi yapıyorlar." diyor. Melek Yüksel de trafikte yaşadıklarını 'sinir harbi' olarak tanımlarken, şunları söylüyor: "Sonuçta bir canı taşıyoruz. Bunun sorumluluğu içinde davranmamız gerekli. Bu durumlarda sinir harbini kazanmak lazım. Kulaklarımız hep kapalı."

Çağlar Avcı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber