Tapu memurlarının diyecekleri var

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 03 Mart 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Faruk Erdem'in yazısı

Bir süre önce Ankara'daki bir tapu müdürlüğünde rüşvet iddiaları gündemi çok meşgul etti. Ardından da bir 'bahşiş' tartışması yaşandı. Tapu memurlarından mektuplar alıyorum. Bu tartışmalar arasında asıl sorunlarının unutulduğunu söylüyorlar.

İşte tapu memurlarının ağzından mesleklerinin zorlukları:

* Çalıştığımız ortamlarda yılların biriktirdiği tozlarla mikrop yuvası haline gelmiş tapu kütükleri arasında sağlığımızdan oluyoruz. Günde yüzlerce vatandaşa temas ederek, bulaşıcı hastalıklara maruz kalmaktayız.

Torun bile sorumlu...

* Günlük işlem hacmimiz bütün kamu kurumlarının üzerinde. Bu yüzden geç saatlere kadar çalışıyoruz. İşlemler bitmeyince hafta sonu bile çalıştığımız oluyor.

* Büyük sorumluluklar alıyoruz. Öyle ki aldığımız bu sorumluluklar torunumuza kadar gidiyor.

* Tapularda, vekaletname ile herkes başkaları adına iş takibi yapabiliyor. Başkaları adına iş takibiyle ilgili herhangi bir yasal düzenleme olmadığından, tüm sorumluluk bizim üzerimize kalıyor.

* Çalışırken kimi zaman her türlü hakaret ve küfre maruz kalıyoruz.

* İcabında milyonlarca YTL'lik satış işlemleri yapan tapu dairelerinde, personel yetersizliği nedeniyle görevi ve unvanı ne olursa olsun görevlendirilen bir memur başından sonuna kadar işi takip ediyor. Evrakların tam olup olmadığını, gerçek olup olmadığını, harç tahakkukunu, resmi senet hazırlanmasını, satış işlemini, tescil işlemini ve bu arada tüm işlemleri ve kontrollerini, görevlendirilen tek memur yapmak zorunda.

* Personel sıkıntısı o kadar fazla ki bunu son olarak Tapu Kanunu'nda yapılan değişiklik de açıkça ortaya koyuyor: Tapu sicil müdürü veya memuru ifade si, tapu sicil müdürü veya yetkili memuru olarak değiştirildi.

* Herhangi bir sorumluluğu olmayan emlakçılar, bir gecikme olunca veya ret yanıtı alınca hemen "Kendine yer beğen" diyerek memuru tehdide başlıyor.

* Tapu memurları, maaşının dışında saati kuruşla sınırlandırılmış mesai ücreti dışında yemek ücreti, vb. gibi herhangi bir ödenek almıyor, servis imkanı bulunmuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber