Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde neler değişti?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Mart 2008 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğini Değiştirdi. Geziler Hafta Sonu, Çalışmalar Ders Saatleri Dışında Yapılacak?

13/1/2005 tarihli ve 25699 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Millî Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Sosyal Etkinlikler Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak 02.03.2008 tarih ve 26804 Sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Yeni düzenleme yayımlandığı tarihten itibaren geçerli.
Olumlu ve olumsuz çok çarpıcı değişikliklerin yapıldığı yönetmelik hakkında genel bir bilgilendirme yapacak olursak;

1- Sosyal Etkinlik tanımı değiştirildi ve daha önce "Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları" olan tanım "Öğrenci kulübü ve toplum hizmeti çalışmaları ile her türlü gezi, yarışma, yayın, gösteri, tiyatro, spor, münazara ve benzeri diğer etkinlikleri" şeklinde değiştirildi.

2- "Sosyal etkinlikler" kapsamında yapılan çalışmalar okul pano, gazete, dergi ve gerektiğinde Web sitelerinde ayrıca il/İlçe milli eğitim müdürlüğünün uygun bulduğu yerlerde sergilenebilecek.

3- Sosyal etkinlik çalışmalarında üstün gayret gösteren öğrenciler; okul yönetimi, il/ilçe millî eğitim müdürlüğü, resmî, özel kurum ve kuruluşlar ile diğer sivil toplum kuruluşlarınca ödüllendirilebilecek. Ayrıca bilim, edebiyat, resim, müzik, drama, halk oyunları, spor, özel bilgi, beceri ve yetenek isteyen diğer alanlarda başarı gösterenlere Başarı Sertifikası verilecek.

4- Öğrenci kulübüyle ilgili işler daha önce öğrencilerce yapılmakta iken bu konuda ki planlama ve yürütme, danışman öğretmenin gözetiminde ders saatleri dışında öğrencilerce gerçekleştirilir. Yani öğretmenler bu kapsamda öğrencilere ders saatleri dışında zaman ayıracaklar öğrenciler de ders saatleri dışında bu çalışmalar için okula geleceklerdir.

5- Toplum Hizmeti görevi ilköğretimin 1, 2 ve 3 üncü sınıflarında yılda 15 saatten 5 saate düşürüldü, 4, 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında 20 saatten 10 saate düşürüldü; ortaöğretim kurumlarının hazırlık sınıfları dâhil tüm sınıflarında 25 saatten 15 saate düşürüldü. Fakat bu çalışmalar belirtilen saatten az olmamak üzere ders yılı başında yapılan öğretmenler kurulunca belirlenen toplum hizmeti çalışmalarına katılma zorunluluğu getirildi.

6- Toplum hizmeti çalışmaları düzenli olarak kaydedilecek ve danışman öğretmene her ayın sonunda imzalattırılacak.

7- Geziler; Ders Kapsamında ve Sosyal Ekinlikler kapsamında olmak üzere iki tanımda toplandı. Buna göre;
a- Ders kapsamında (Öğretim Programları Kapsamında) kapsamında yapılacak gezilerin o ders saati içinde yapılmasına özen gösterilecek. Ancak gezinin bu süreyi aşabileceği durumlarda okul yönetiminin bilgisi dahilinde ders öğretmenlerince gerekli önlemler alınacak.
b- Ders kapsamında (Öğretim Programları Kapsamında) Büyükşehir belediye sınırları dâhil olmak üzere, il/ilçe belediye sınırları içinde yapılacak ve yıllık planda yer alan ya da gezi planlaması öncesinde eklenen bilimsel inceleme, araştırma, gözlem ve uygulama gezileriyle ilgili onay okul müdürünce verilebilecek.
c- Sosyal etkinlikler kapsamında yapılacak geziler ise dersleri aksatmayacak şekilde hafta sonu tatilleri veya bayram tatili günlerinde düzenlenecek. Ancak gezi düzenlenen yerin uzaklığı sebebiyle daha uzun zaman gerektiren gezilerden dolayı yapılamayan dersler telafi edilecek.
d- Sosyal Etkinlikler kapsamında yapılacak gezilerde; daha önce olduğu gibi okulun bulunduğu il/ilçe sınırları içinde sosyal etkinlik kapsamında yapılacak gezilerle ilgili onay, okul müdürlüğünün önerisi üzerine il/ilçe millî eğitim müdürünce; il sınırları dışına yapılacak gezilerle ilgili onay ise il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün önerisi üzerine mülkî amirce verilecek.
e- Gezi ile ilgili sözleşme şartlarının yerine getirilip getirilmediği, geziye katılanların hazır olup olmadıkları ve benzeri hususların yer aldığı başlangıç tutanağı ile gezinin bitiminde gezinin amacına uygun olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilemediğine ilişkin tutanak düzenlenecek.
Bu yönetmelikle yapılan değişikliğe göre büyükşehir belediye sınırları tek ilçe olarak kabul edilebilecek.

8- Yapılan değişikliklerle Belirli Gün ve Haftalar İle Okullarda Kurulacak Sosyal Etkinlik Kulüplerinde de bazı değişiklikler yapıldı.
Buna göre 2005'te çıkarılan yönetmelikte bulunmayan;
" Bilişim ve İnternet Kulübü ve
" Pulculuk Kulüpleri eklendi.
Ayrıca yine 2005 yönetmeliğindeki Belirli Gün ve Haftalar Çizelgesinde bulunmayan;
" Öğrenciler Günü (İlköğretim Haftasının son günü)
" Demiryolları Haftası (Eylül ayının son haftası)
" Organ Bağışı ve Nakli Haftası (3-9 Kasım)
" Dünya Çocuk Hakları Günü (20 Kasım)
" Vergi Haftası (Şubat ayının son haftası)
" Dünya Kadınlar Günü (8 Mart)
" Yaşlılar Haftası (18-24 Mart)
" Anneler Günü (Mayıs ayının 2 inci Pazarı)
" Babalar Günü (Haziran ayının 3 üncü pazarı) eklendi.
İlgili Değişikliklere Ulaşmak İçin Tıklayınız!...

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi
[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber