Büyükanıt eleştirileri cevapladı

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 04 Mart 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İspatlasınlar üniformamı çıkarayım

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt kuvvet komutanlarıyla medyanın önüne çıktı. K. Irak harekatıyla ilgili söylentilere çıkıştı: Kesinlikle ABD etkisi yok. Kabile devleti miyiz?

PLANIMIZDA KANDiL YOKTU HEDEF TERÖRÜN BEYNi ZAP'TI

OPERASYONUN bitişiyle ilgili eleştiriler yanlış anlama ve algılamadan kaynaklanıyor. 'ABD çık dedi, çıktık' diyenler iddialarını ispatlarsa ben üniformayı çıkarırım. Kandil, hedefimiz değildi. Silahlı terörün beyni Zap'ı hedef aldık. Taktik zamanlama ile harekatı planladığımız gibi bitirdik.

TERÖRiSTLERE VERECEĞiMiZ DAHA BAŞKA DERSLER VAR

ŞARTLAR zordu ama dezavantajı avantaja çevirdik. Patlayıcılarla tek zayiat vermedik. Kara aracı kullanılmadı. Erinden generaline 1.5 metre karda yürüdü. Gece hakimiyet bizimdi. Kış şartlarında operasyona herkes şaşırdı. Daha da şaşırtacağız. Teröriste vereceğimiz başka dersler var.

AMERiKA, TÜRKiYE'Yi TÜMDEN KAYBETMEYi GÖZE ALAMADI

HAREKATIN başlangıç ve bitiş tarihini biz belirledik. İkisi de taktik başarı. ABD bizi tümden kaybetmeyi göze alamadı. Kimse 'Harekatı sonlandır' baskısı yapmadı. Siyasi söylemler vardı ama uygulamaya tesir etmedi. Sırf ABD'li Bakan Gates konuştu diye operasyonu uzatalım mı?

'BASBAKAN BiLiYORDU' DEDi CHP LiDERiNi DE ELEŞTiRDi

BÜYÜKANIT, 'Ulusa Sesleniş'in sonradan değiştirilmesiyle çıkan 'Erdoğan çekilmeyi bilmiyordu' söylentisini 'O kayıt yapıldığında durum öyleydi' diye yalanladı. Baykal'ın 'Operasyon bitti, içeride parça kaldı' sözüne yanıt verdi: Görevi siz mi verip denetliyordunuz?

Vereceğimiz çok ders var

Orgeneral Büyükanıt, kara harekatının bitirilmesiyle ilgili iddialara son noktayı koydu: Kara da dahil operasyonlar sürecek. Daha teröristlere verecek çok dersimiz var. Giriş ve çıkış tarihini biz belirledik

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, kara operasyonunun bitmesi ardından yapılan eleştirilere, düzenlediği basını bilgilendirme toplantısında yanıt verdi. Komuta kademesiyle birlikte gazetelerin ve televizyonların Ankara temsilcilerine açıklamalar yapan ve soruları cevaplandıran Orgeneral Büyükanıt, ?Teröristlere daha vereceğimiz dersler var? diyerek, operasyonların devam edeceğini vurguladı.

ÜNİFORMAMI ÇIKARIRIM

PKK'nın yuvalandığı kamplara düzenlenen kara harekatının sona erdirilme tarihiyle ilgili açıklama yapan Büyükanıt, operasyonların sürdüğünü hatırlattı. ?Amerika ?çık' dedi. Türkiye çıktı, yolundaki iddiaların doğru olmadığını? söyleyen Büyükanıt, ?Biz kabile devleti miyiz? Bu ispatlanırsa üniformamı çıkarırım? diye konuştu. Teröristlere verilecek çok derslerinin olduğunu belirten Büyükanıt, ?Kara operasyonları dahil, operasyonlar sürecek? dedi.

MEDYA HEDEF BÜYÜTTÜ

Operasyonla ilgili olarak medyanın hedefi büyük tuttuğunu ve ?bu operasyonla PKK bitirilecek? imajının yaratıldığını ifade eden Büyükanıt, ?Bizim hedefimiz Kandil değil, Zap kampıydı. Tarihin en büyük operasyonlarından biriydi. Bazı taktik yanıltmalar yaptık. Bazı dezavantajlarımız vardı, ama bunu avantaja çevirdik? dedi. Basını eleştiren Büyükanıt, ?Siz ceset görmek istiyorsunuz. Şehit cesetlerini de gösterelim mi? dedi.

AVUKATLIK YAPMAM

Operasyonun başlama ve bitiş tarihlerini önceden belirlediklerini tekrarlayan Büyükanıt, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ?çekilme gününü? bilmediğine dair haberleri de, ?Kimsenin avukatlığını yapacak değilim. Tüm kurumlarla koordinasyon sağlandı. Başbakan'ın haberi vardı? diyerek eleştirdi.

HANİ ORALAR KONTROL DIŞINDAKİ BÖLGEYDİ

TÜRK Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'tan çekilmesinin ardından, Bölgesel Kürt Yönetimi'ne bağlı peşmergeler de operasyonun yapıldığı bölgeleri basın mensuplarına gezdirdi. Genelkurmay Başkanı, harekat bölgesinin Kuzey Iraklı yetkililer tarafından gazetecilere gezdirilmesine de atıfta bulunarak, ?O bölgeler hani kontrol dışıydı? eleştirisinde bulundu. Büyükanıt ?Bu durum, KDP ile PKK arasındaki organik bağı göstermiş oldu? değerlendirmesi yaptı.

Baykal'a ?nereden biliyorsun' cevabı

OPERASYONUN bitirilmesinin ardından yapılan eleştirileri ?yanlış anlama ve yanlış algılama olarak nitelendiren Yaşar Büyükanıt, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın ?içeride parça kaldı? eleştirisine de şu sözlerle cevap verdi: ?Görevi siz mi veriyor, denetliyordunuz ki içeride parça kaldı yorumları yapılıyor.? ABD Savunma Bakanı Gates'in Türkiye'de yaptığı açıklamaların rahatsızlık verici olduğunu ifade eden Büyükanıt, ABD'nin Türkiye'yi tümden kaybetmeyi göze alamadığını söyledi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin açıklamalarının da kendilerini rahatsız ettiğini belirten Büyükanıt, ?Operasyonun bittiğine dair ilk açıklama ondan geldi. Nereden

bilgi aldı, ona bakmak lazım? dedi.

Generaller de karda yürüdü

KARA harekatı sırasında kimsenin araç kullanmadığını söyleyen Genelkurmay Başkanı. ?Generalinden erine kadar tüm personel yürüyerek, yayan bu operasyona katıldı. Gece çatışmaları çok fazla yaşandı. Bu da başarıya ulaşmamızda önemli bir yer tuttu. Hava kuvvetleriyle vurulan darbelerde ne kadar zaiyat verdiğimizi bilmiyoruz. Operasyon hedeflediğimiz şekilde başladı ve bitti? diye konuştu.

Askerler yorgun ama mağrur

BRİFİNGİN yapıldığı İnönü Salonu'nun duvarına operasyon dönüşündeki Mehmetçikleri gösteren fotoğraf alılmıştı. Fotoğrafın üzerinde ?Yorgun ama mağrur askerlerimiz.? ?Ne Mutlu Türküm Diyene? yazıları yer alıyordu. Büyükanıt fotoğrafı göstererek, ?Bakın askerlerimiz yorgun ama gururlu. Bir tanesinin tek gözü yorgunluktan kapanıyor ama yüzündeki gurur ifadesi kaybolmuyor? dedi.

8 maddede operasyon

KENDİSİNE ?Neden Musul-Kerkük'ü almadıklarını soranların olduğunu belirten Büyükanıt sözlerini 8 maddeyle özetledi:

Harekat planlandığı gibi yapıldı. Sonlandı ve başarıldı

Harekat bundan sonraki operasyonlar için ölçüttür

Başlangıcı da bitişi de büyük bir taktik başarıdır.

Tüm makamlarla koordineli yürütülmüştür

Dışarıdan içeriden hiçbir etki yoktur

Birliklerimiz görülmemiş bir başarı sergilemiştir

Operasyonlarla şaşırtmaya devam edeceğiz

ABD istedi, çekildik sözünü lütfen söylemeyin, bu bizi üzüyor.

PKK'ya katılana acıyoruz

BÜYÜKANIT, PKK'ya katılımlar konusundaki bir soruyu ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'a yönlendirdi. Başbuğ konuyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı: ?Etkisiz hale getirilen terörist sayısı 35 bin dolayında. Niye var terör örgütü? Var. Biz şehit veriyoruz. Bizim elimizde silah var. Karşı tarafta da silah var. Örgüte katılımın engellenmesi lazımdır. Kontrol altına alınması lazımdır. Zavallı gençlere de acıyoruz. PKK'ya katılanlara. Niye katılıyorlar. Birincisi örgüt propaganda yapıyor. İkincisi o zavallı gençler işsiz fakir. Ekonomik tedbirlerin bu çocuklara ulaşması lazım. Dağdan indirmek için etkin pişmanlığı kullanın. Değerlendirmemize göre şu anda Kuzey Irak'ta 2 bin 320 ile 2 bin 640 arasında terörist var. Biz bu sayının 240'ını etkisiz hale getirdik.?

İsmail Küçükkaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber