PTT, el bilgisayarıyla postacıları uydudan izleyecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 04 Mart 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teknolojik gelişmeyle birlikte modernize edilen postacılar, uydu bağlantılı (GPS) el bilgisayarıyla donatılıyor. Uydu aracılığıyla takibi yapılan iletilerin, hangi sokakta ve adreste olduğu belirlenerek kaybolmasının önüne geçiliyor.

PTT, 3 bin postacıya uydu bağlantılı (GPS) el bilgisayarı veriyor. Yeni sistemle özel kurye şirketlerinden bir adım öne geçen teşkilat, postacının ve dolayısıyla beraberindeki iletilerin, o anda hangi sokakta ve adreste olduğunu merkezden görerek canlı takibini yapıyor.

Böylece gönderiler yolda kaybolmayacak, postacı uğramadığı halde 'Eve gittim, kimse yoktu' diyemeyecek. Sistemle birlikte gönderinin hangi adrese saat kaçta teslim edildiği eşzamanlı olarak merkezden görülürken, ıslak imza yerine 'alındı' kaydı el bilgisayarıyla aynı anda PTT merkez terminale de kaydediliyor. Türkiye genelinde altyapısı tamamlanan sistem, pilot il seçilen Ankara'da devreye girdi. Başkent sokaklarında bugünden itibaren el bilgisayarlı postacılar dolaşmaya başladı. Sistem, 1 Nisan'dan itibaren 81 ilde uygulanacak.

Postacının el bilgisayarında Başarsoft firmasının hazırladığı 'Google Türkiye haritaları' yüklü; dağıtım yapacağı bölge de sokak sokak ve kapı numarasına kadar gözüküyor. Bu sayede amirleri, teslimatları kapı numarasıyla izleyebilecek. GPS, postacının o anda hangi sokak veya evde olduğunu gösterecek kadar detaylı koordinat bilgisini veriyor.

GPS'li el bilgisayarını alanı ve göndereni belli olan APS, koli, iadeli taahhütlü mektupla kuryelik kargo iletilerini dağıtacak postacılar kullanacak. Genellikle motorlu araç kullanan ekipler oluşturulacak. Hangi postacının hangi sokaktan ne kadarlık bir hızla geçtiği, kimin yavaş kimin hızlı çalıştığı merkezden gözlenebilecek. Böylece iş yükü ağır olanla az olan belli olacak. Buna göre çalışma bölgeleri yeniden düzenlenecek. Eğer eleman eksikliği varsa yeni personel alınacak. PTT Genel Müdürü Osman Tural, el terminali kullanan postacı sayısını bu sene içinde 3 bin 819'a çıkaracaklarını söyledi. Tural, gönderi yerine ulaştığı anda göndericinin isterse cep telefonundan kısa mesaj yoluyla 'alındı' kaydını görebileceğini kaydetti. Teknolojide tam otomasyona geçtiklerini belirten Tural, yazılım ve donanımla birlikte sistemin PTT'ye yaklaşık 4 milyon YTL'ye mal olduğunu söyledi.

İbrahim Balta

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber