Ilısu Barajı, 80 bin kişiye iş sağlayacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Türkiye'nin ikinci büyük barajı olacak Ilısu'nun, bölgedeki 80 bin kişiye ekmek kapısı olacağını söyledi.

Barajın bitmesi ile bölgedeki işsizliğin ve terörün de sona ereceğini ifade eden Kılıçlar, "Ilısu Barajı'nın hizmete girmesiyle bölge halkının refah düzeyi artacak, sosyal alanda da önemli değişiklikler yaşanacak. Yapımı 7 yıl sürecek barajın inşaatında 8 bine yakın kişi istihdam edilecek. Çalışanların büyük bir kısmının bu bölgede yaşayanlardan oluşacağı göz önüne alınırsa baraj, bölge istihdamına büyük katkı sağlayacak. Başta bölgedeki turizmin gelişmesi yanı sıra Nusaybin, Silopi, Cizre ve İdil ovalarında toplam 121 bin hektar modern su teknikleri ile sulanacak. Bu da bölgedeki tarım sektörünü önemli derecede canlandıracak." dedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik can damarı olacak Ilısu Barajı'nın 2013 yılında hizmete girmesinin planlandığını vurgulayan Kılıçlar, "Baraj projesi, kurulu güç ve yıllık enerji üretim kapasitesi bakımından da, Atatürk Barajı, Karakaya Barajı ve Keban Barajı'ndan sonra 4'üncü büyük Hidro Elektrik Santralı olma özelliğini taşımaktadır. Ilısu Barajı'nın temelden yüksekliği 138 metre olacak. Barajın maksimum su kodu 526,82 metre, toplam gövde hacmi 44 milyon metreküp, rezervuar hacmi ise 11 milyar metreküp olacak. Barajın kurulu gücü bin 200 Mw olup üreteceği toplam enerji 3,833 milyar KWh'tır. Ilısu Barajı ile üretilecek enerji , şu an ülkemizde hidroelektrik santralleri vasıtasıyla üretilecek enerjinin yüzde 10'unu oluşturacak. Ilısu Barajı tamamlandığında, üreteceği yıllık ortalama 3,833 milyar kWh enerji ile ekonomimize yılda 300 milyon Dolar katma değer temin edecek. İnşaatı süresince, 600-700 milyon Dolar tutarında bir ticari faaliyet de sağlayacak ve bölge halkını refaha ulaştıracak." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber