Belde belediyelerinde birleşme cinliği

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 05 Mart 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

863 belde belediyesinin kapatılmasının gündeme gelmesiyle beldeleri ?köye dönüşme? endişesi sardı

Şebnem HOŞGÖR/ANKARA

Büyükşehirlerde 42 yeni ilçe kurulması ve nüfusu 2 binin altına düşen 863 belde belediyesinin kapatılmasına ilişkin düzenlemenin gündeme gelmesinin hemen ardından, beldeleri ?köye dönüşme? endişesi sardı. Beldelerin bir bölümü, 2009'daki yerel seçimlere girebilmek ve ?varlıklarını belediye olarak sürdürebilmek? için ilginç bir yönteme başvuruyorlar.

Yürürlükteki Belediye Kanunu, merkezleri birbirine en çok 5 kilometre mesafede olan komşu yerleşim birimlerinin, referandum yoluyla birleşebilmesine imkan tanıyor. Katılacak yerin nüfusunun yarıdan bir fazlamasının istemesi halinde, referandum yapılıyor. Referandumdan birleşmeye ?evet? kararı çıkarsa, birleşmeye yönelik başvuru evrakı, ilgili valilikçe, katılınılacak belediyeye gönderiliyor. Belediye Meclisi 30 gün içinde bu talebi onaylarsa, katılım gerçekleşmiş oluyor. Birleşme kararları, kararın kesinleşme tarihini takip eden yılın Ocak ayının 1. gününden itibaren yürürlüğe giriyor.

Denizli'de 4 belediye 'Evet' dedi

Bu kapsamda Denizli'ye bağlı Acıpayam ilçesinin 4 beldesi, birleşme yönünde meclislerinden karar çıkarttı. Konya'nın Cihanbeyli ilçesine bağlı, Pınarbaşı köyü ise, nüfusu 2 binin altına düştüğü için belediye olma özelliğini kaybedecek İnsuyu Beldesi'nin yeterli nüfusa ulaşarak belde olarak kalabilmesi için 25 Şubat'ta referandum yaptı. Halk oylamada birleşmeye ?evet? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber