Ekmeğin asgari gramajı 300'e çıkarıldı

Haber Giriş : 05 Mart 2008 12:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğe göre, ekmeğin asgari ağırlığı 150 gramdan 300 grama çıkarıldı. Ekmekler 300 gramdan başlayarak 50'şer gram artırılarak piyasaya sunulacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ait Türk Gıda Kodeksi Tebliğleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde değişiklik yapan tebliğe göre, ekmeğin asgari gramajı 150'den 300'e çıkarılırken, 50'şer gramlık artırımlarla değişik boylarda ekmekler piyasaya sunulacak. Ekmek çeşitlerinin etiketlerinde de un çeşitlerinin yüzde oranları belirtilecek. Bu ürünleri üreten ve satan iş yerleri de 3 ay içerisinde uygulamaya gececek. Şartları yerine getirmeyen iş yerlerinin faaliyetine izin verilmeyecek.

HELVADA ÇEŞNİ MADDELERİ SINIRI YÜZDE 8 OLACAK

Türk Gıda Kodeksi Tahin Helvası Tebliği'ne göre, tahin helvasında kullanılan çeşni maddelerinden fındık, fıstık gibi kuru-sert kabuklu meyveler bütün veya ayıklanabilecek parçalar halinde katılacak. Çeşni maddeleri en az yüzde 8 olacak. Ürüne sadece vanilya, vanilin ve ethyl vanilin ile doğal aroma maddeleri kullanılabilecek. Faaliyet gösteren şirketler, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay içinde bu Tebliğ hükümlerine uyacak.

HAYVANLARDA İLAÇ KALINTILARINDA AB'YE UYUM

Türk Gıda Kodeksi Hayvansal Kökenli Gıdalarda Veteriner İlaçları Maksimum Kalıntı Limitleri Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ'e göre ise, ilaç kalıntılarının limitleri değiştirildi. Farmakolojik etkili tilvalosin kalıntısı domuzda kas, yağ, karaciğer ve böbreklerde, yumurtası tüketimde kullanılmayan kanatlı hayvanlarda da yağ ve karaciğerde 50 birim olarak belirlendi. Veteriner ilaçlarında farmakolojik etkili maddeler ise listeden çıkarıldı. Tebliğ, AB uyum çerçevesinde hazırlanırken, ürünleri üreten ve satan işyerleri değişiklikleri 6 ay içinde uygulamaya geçirecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber