Kent ormanları halka açılıyor

Haber Giriş : 02 Ekim 2004 02:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koruma altında olması nedeniyle vatandaşların giremediği ormanlar, ?kent ormanı? projesi ile halka açılıyor.

Orman Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan protokolle İstanbul şehir sınırları içindeki ormanlık arazilerin belli bölümleri belediyeye devredildi. Belediye, ormanlık arazileri, çocuklar için oyun alanları, yaşlılar için gezinti ve piknik alanları, özürlüler için ise özel alanlar şeklinde düzenleyerek halkın kullanabileceği hale getirecek. 30 Mayıs 2004 tarihinde Ümraniye ve Beykoz arasında oluşturulan ?kent ormanı'nı hizmete açan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şehirlerin kent ormanlarıyla donatılacağını açıklamıştı. ?Kent ormanı projesi' ile ormanların içinde belli bölgelere yollar açılacak, yürüyüş parkurları ve piknik alanla- rı oluşturulacak.

İstanbul'da ormanlık arazilerin devri ile ilgili protokol Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş arasında imzalandı. İmza töreninde konuşan Bakan Osman Pepe, yasakçı anlayışla, tel örgülerle, uyarı tabelalarıyla ormanların korunamadığının bugüne kadar görüldüğünü kaydederek, ormanları korumanın asıl yolunun orman ve çevre sevgisini egemen kılmak olduğunu dile getirdi. Dünyada birçok metropol şehri gezme imkanı bulduğunu anlatan Pepe, şöyle konuştu: ?İstanbul müstesna güzelliklere sahip bir şehrimiz. İstanbul dışında dünyadaki hiçbir metropolün ormanlık alanı şehrin yüzde 50'sine ulaşmıyor. İstanbullu'yu ormanla kucaklaştırmak istiyoruz. 22 milyon metrekarelik büyük bir kent ormanı olan İstanbul'da her İstanbulluya 2 metrekare yeşil alan açacak güzel bir düzenlemeyi sağlayacak protokolü imzalıyoruz.?

İstanbul Kent Ormanı'nın yanı sıra İzmir, Bursa, Adana, Antalya ve Eskişehir'de de kent ormanlarının açıldığını hatırlatan Pepe, ?81 ilin 81'inde de insanlarımızın yeşille kucaklaştığı, ormanla barıştığı günleri en kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Burada, milletin yıllardır barışmak istediği, ormanlarıyla kucaklaştığı önemli bir günü yaşıyoruz.? dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, imzalanan protokolün İstanbul için çok önemli olduğunun altını çizerek kentte yaşayan insanların da orman ve doğal çevre ile içiçe olması gerektiğini söyledi. Ormanları ?gelecekten ödünç alınan alanlar? olarak niteleyen Topbaş, halkın bu alanları kullanırken çok dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

30 Mayıs günü düzenlenen törene katılan Başbakan Erdoğan, halkın artık ormanların yalnızca gölgesinden yararlanmayacağını, çocuklarıyla birlikte tüm alanlarında gezip temiz havasını teneffüs etme imkanı bulacağını ifade etmişti. Erdoğan, devletin sadece ormanı yetiştirip ürünlerini ihraç etmekle yetinmeyeceğini, ormanların tüm imkanlarından halkın istifade etmesinin yollarını hazırlayacaklarını kaydetmişti.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber