Vekillere sağlıkta ?gazi' ayrıcalığı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Mart 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SALİHA ÇOLAK Ankara

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarı komisyondan geçti. Milletvekilleri, gaziler gibi yeni sınırlamalar getiren sağlık sisteminden muaf tutuldu

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören yasa tasarısını kabul etti. Alt komisyon başkanı AKP Milletvekili Zekai Özcan'ın, ?tasarıya korsan girdi? dediği, milletvekillerini, genel sağlık sigortası kapsamı dışına çıkaran hüküm komisyondan olduğu gibi geçti. Böylelikle, milletvekilleri, gazilerle birlikte, tüm sigortalılar için yeni sınırlamalar getiren sağlık sisteminin dışında tutuldu.

Gazileri, tedavilerinde katkı payından muaf tutan düzenleme ile milletvekillerinin sağlık harcamalarının TBMM tarafından ödenmesine ilişkin hükmünün yeni yasa çıktıktan sonra da uygulanmaya devam etmesini sağlayan fıkra dün komisyonda aynen kabul edildi.

Buna göre, milletvekilleri, dışardan atanan bakanlar, emekli milletvekilleri ve yakınlarının sağlık harcamaları, sistem değiştikten sonra da, ancak TBMM tarafından konulan sınırlamalar çerçevesinde, yine TBMM tarafından ödenmeye devam edecek. Bu düzenleme ile milletvekilleri TBMM Başkanlık Divanı tarafından belirlenecek sınırlamalar dahilinde sağlık hizmeti almayı sürdürecek.

Yasayla getirilen ancak milletvekilleri için geçerli olmayacak hükümler şöyle:

Nelerden kurtuluyorlar?

- Alacakları sağlık hizmetinde, fiyatlandırma komisyonunun koyacağı sınırlamalara tabi olmayacak.

- İstedikleri hastaneden, istedikleri fiyatlarla sağlık hizmeti almayı sürdürecekler. Karşılanmayacak hizmetlerin sınırını da yine TBMM koyacak.

- Sağlık kuruluşları, sigortalılardan otelcilik hizmeti ve hayati olmayan istisnai sağlık hizmetleri için belirlenen hizmet fiyatının 3 katına kadar fark talep edebilirken, vekiller için bu kural işlemeyecek.

- 18-44 yaş arası sigortalıların diş protezleri hiçbir şekilde karşılanmazken, milletvekilleri için sınırı TBMM koyacak.

- Vekiller ve yakınları ayrıca 18 yaş altı ve 44 yaş üstünde yüzde 50 protez katkısı ödemek zorunda da olmayacak.

- Ayakta tedavide hekim muayenesinde katılım payı ödemeyecek.

- Ortez, protez, iyileştirme araç ve gereçleri ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda hesaplanacak yüzde 10 ile yüzde 20 arasındaki katkı paylarını ödemeyecek.

- Özel hastanelerin talep edebileceği farkları ödemek zorunda olmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber