Milli Eğitim Bakanı Çelik: 2008'de eğitime 3 milyar Dolar'lık yatırım yapacağız

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2008 17:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ıÜü2008 yılında bütçeden eğitim için 1 katrilyon 300 trilyon Türk Liralık yatırım bütçesi ayrılmasına rağmen 2008 yılında 3 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ıÜübir dizi okul açılışına katılmak için geldiği Bursa'da eğitim konusunda çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Nilüfer ilçesinde hayırsever vatandaşlar tarafından yapılan okulların açılışına katılan Bakan Hüseyin Çelik, bütçeden en büyük payı eğitime ayırdıklarını belirtti.

Türkiye'nin 3 sektörünün bulunduğunu kaydeden Çelik, bunları kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile hayırsever vatandaşlar olarak sıraladı. Türkiye'nin sosyal millet anlayışının sosyal devlet anlayışının daha önünde olduğunun altını çizen Bakan Çelik, "Eğer sosyal millet anlayışımız olmasaydı. Başkasının derdini dert edinmeseydik, hayırseverlik gibi duygular bu toplumda hakim olmasaydı. 2000'li yıllarda yaşadığımız ekonomik kriz esnasında Türkiye Arjantin'den daha beter bir hale gelirdi." dedi. Avrupa'ya gittiğinde Türkiye'de sivil toplum kuruluşları tarafından eğitime 2 milyar dolar harcandığını söylediğinde muhataplarının hayretler içinde kaldığını anlatan Çelik, "Mesala Ağrılı İbrahim Çeçen isimli işadamımız Ağrı Üniversitesi'nde 100 milyon dolarlık bir yatırım yapacak." şeklinde devam etti.

Bakan Hüseyin Çelik, bu yılki eğitimde yatırım bütçesinin 1 katrilyon 300 trilyon Türk lirası olduğu bilgisini vererek; "Fakat ben meclisin ve milletin huzurunda şunu söyledim. Evet konsolide bütçemizde 1 katrilyon 300 trilyon Türk Liralık yatırım bütçesi var ama 2008 yılında halkıma söz veriyorum 3 milyar Dolarlık yatırım yapacağız." şeklinde konuştu. Bakan Çelik; "Bana sordular muhalefetten, 'bunu nasıl yapacaksınız?', dedim ki 'kaynak Türkiye'dir' Ve şimdi de rakamlarımızı tespit ettik, kaynaklar bellidir, bu 3 milyar dolarlık yatırımı yapacağız. Bu sene Bursa'ya hayırseverlerin yapacağı yatırımlar hariç, 35 trilyonluk ekstra yatırım yapacağız." şeklinde konuştu.

Başlattıkları haydi kızlar okula kampanyası ile okula gitmeyen 300 bin kız öğrencinin okula gitmesini sağladıklarını anlatan Bakan Çelik, "Geçen 5 yıllık süre zarfından 400 tane orta öğretim yurdu yaptık. Bunların çoğu kız yurdudur. Kızlarımız ortaöğretime de devam etsin diye büyük bir çaba içerisindeyiz. Yine 5 yıl içinde 2 bin 750 adet yeni meslek okulu açtık." dedi.

Bakan Çelik, okul yapatıran hayırsever vatandaş Ali Karasu'nun yavaş işleyen ve işlerini aksatan bürokrasiden yakınmasına ise hak vererek, mahkemelere yansıyan konuların uzun süren zaman diliminde karara bağlandığını, bundan dolayı da işlerin aksadığını okuduğu bir şiirle anlattı. Ardından okulları yaptıran hayırsever vatandaşlara şiltler veren Bakan Çelik, açılışını yaptığı okulları gezerek öğrencilerle hatıra resimleri çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber