Dolar dün 1,26'yı gördü

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 08 Mart 2008 01:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Dolar 1,26'yı gördü, borsa düşüşte

ABD'de Şubat'ta tarım dışı istihdamın azalmasıyla Euro/dolar paritesi rekor kırdı. Yurtiçinde dolar 1,2640 YTL'ye kadar çıktı. İMKB haftayı yüzde 2.3'lük düşüşle kapadı.

ABD Merkez Bankası Fed'in piyasalardaki likidite sıkışıklığını azaltmak üzere yeni önlemler açıklamasına karşın beklentilerin çok altında gelen istihdam verileri piyasalardaki kaygıyı artırdı. ABD'de tarım dışı istihdam Şubat'ta ortalama beklentinin tersine azalarak 63 bin kişi daraldı. Beklenti, istihdamın 25 bin kişi artacağı yönündeydi. İşsizlik oranı ise yüzde 5'ten yüzde 4.8'e geriledi.

Ocak ayı için daha önce açıklanan 17 bin kişilik istihdam daralması, 22 bine yükseltildi. Aralık ayı için açıklanan 82 bin kişilik istihdam artışı ise 41 bine düşürüldü.

EURO, DOLAR KARŞISINDA YENİ REKORDA

ABD'den gelen olumsuz istihdam verisi Euro/dolar paritesini yeni rekora taşıdı. Verinin ardından yükselişini sürdüren parite 1,5459'la tarihi zirveye çıktı. Vadeli işlemlerde Fed'in 18 Mart'taki toplantısında faizi 0.75 puan düşüreceği fiyatlandırıldı; hatta faizin 1 puan indirileceği beklentisi de oluştu.

DOLAR YAKLAŞIK 6 AYIN EN YÜKSEĞİNDE

İç piyasada yükselişte olan dolar, ABD verisi sonrasında bu yıl ilk kez 1,26 YTL'nin üstüne çıktı. Bankalararası piyasada dolar bugün 1,2640 YTL'yle 18 Eylül'den bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Kur, daha sonra gelen satışlarla geriledi ve günü 1,24 YTL seviyesinde tamamladı.

Hisse senetleri piyasasında da düşüşler yaşandı. Avrupa borsalarında yüzde 1'i aşan düşüşler görüldü. Dış piyasalardaki olumsuz hava sonrasında İMKB de 986 puan düşüşle 41 bin 537 puana geriledi. Hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 2.32 olarak gerçekleşti.

FED'DEN BEKLENMEDİK ADIM

Fed, piyasalardaki likidite sıkışıklığını azaltmak üzere yeni önlemler açıklayarak, 10 Mart ve 24 Mart'taki repo ihalelerinde vereceği miktarı 50'şer milyar dolara çıkardı. Fed yaptığı açıklamada, gerekirse miktarı daha da artırabileceğini söyledi.

Fed, diğer merkez bankalarıyla da yakın görüş alışverişi içinde olduğunu bildirdi. Fed'in likidite artırıcı önlemleri açıklamasının ardından ABD borsaları vadeli işlemlerde hızla yükseldi ancak bu yükseliş çok uzun sürmedi. ABD'den gelen istihdam verisi sonrasında borsalarda düşüş hızlandı.

SALAR: BOYUTU BÜYÜK BİR SIKINTININ İÇİNDEYİZ

NTVMSNBCye konuşan A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, boyutu büyük bir sıkıntının içinden geçildiğinin kesinleştiğini belirterek şunları söyledi: ?ABD'de bir yavaşlama olduğu artık teyit ediliyor. Önemli olan bunun ne kadar süreceği ve ne kadar derinleşeceği. ABD ekonomisi bütün dünyayı etkiliyor. Bizim de bundan etkilenmemiz son derece normal.

?ARTIK KONJONKTÜR BİZİ DESTEKLEMİYOR'

Türkiye açısından çok özenle yönetilmesi gereken bir süreç. 4-5 yıldır konjonktürün desteklediği dönemler yaşadık. Artık konjonktür bizi destekler biçimde devam etmiyor. Böyle dönemlerde Türkiye benzeri cari açığı yüksek ülkeler çok daha negatif algılanır. Yılbaşından bu yana diğer ülkelere nazaran daha kötü fiyatlanıyoruz. Bunun nedeni dışarıdaki havanın bozması, yüksek cari açığın sorgulanıyor olması ve içerideki siyasi gelişmeler. Son 4-5 yıldır görmediğimiz bir dönemin içerisindeyiz. Ne kadar süreceği belli değil, rehavet çok negatif sonuçlar doğurur. Biz hala 2001 konjonktüründe geçerli olan bir programla devam ediyoruz; bu doğru değil. Sorunun temel kaynağı yurtdışı ama içeride bunu iyi yönetmek ve yeni risk eklememek gerekiyor.?

'1,25'İN ÜZERİNDE KALIRSA 1,30 GÖRÜLEBİLİR'

Doların 1,25 seviyesinin üzerinde kalması durumunda hızlı bir biçimde 1,30 seviyesine gidebileceğini kaydeden Salar, borsada 37 binin artık yüksek olasılık olarak gözüktüğünü ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber