ÜAK, atamaları görüştü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mart 2008 21:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) toplantısı sona erdi. Kurul kararlarını açıklayan ÜAK Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, "Atama sürecinde bulunan öğretim üyesi kadrolarının atamalarının yapılamaması, üniversiteleri adaylarla karşı karşıya bırakmakta olup, adaylar haklı olarak yargıya başvurmakta, geçmiş idari yargı kararları dikkate alındığında haklı olabilecekleri görülmektedir" dedi.

Akdeniz Üniversitesi'nde toplanan ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Mustafa Akaydın, toplantıda alınan kararları açıkladı.

Üniversiteler bünyesinde yapılan ilanlara başvuran, jüri aşaması tamamlanan ve ilgili birim yönetim kurulunda görüşüldüğü halde atanamayan yardımcı doçentler ile jüri üyelerinin, tespit edilip raporları gelme aşamasında olan ve tamamlanan profesör ve doçent kadrolarına atamaların yapılamadığını vurgulayan Akaydın, şunları söyledi:

"Bu uygulamayla atama sürecinde bulunan öğretim üyesi kadrolarının atamalarının yapılamaması, üniversiteleri adaylarla karşı karşıya bırakmakta olup, adaylar haklı olarak yargıya başvurmakta, geçmiş idari yargı kararları dikkate alındığında haklı olabilecekleri görülmektedir.

Öte yandan tıpta uzmanlık kadrolarında aniden ve bir planlamaya dayanmadan yüzde 50'ye varan kısıtlamalar yapılmış olup, bu durum üniversite kliniklerinin uygulamalarında ve sağlık hizmetinin sunulmasında çok ciddi sıkıntılara yol açacaktır. Tüm bunlar birlikte yorumlandığında karşımıza çıkan durum; üniversite özerkliğine müdahale, bu konudaki OECD özerklik ölçütlerinden uzaklaşma, kişi ve insan haklarının çiğnenmesi, kazanılmış hakların yok sayılması, planlanmış eğitim programlarının çıkmaza sokulması ve tıp fakültesi bulunan üniversitelerde sağlık hizmetlerinin ve anabilim dalı çalışmalarının sekteye uğramasına yol açmaktadır.

Ülkemizde yeni kurulmuş bulunan 32 üniversite, bu gelişmelerden çok daha fazla olumsuz etkilenmekte ve henüz akademik yaşamlarının başında eğitim verememe tehlikesiyle karşı karşıya kalmaktadır.

YÖK Genel Kurulu kararlarıyla içerik olarak örtüşmeyen bu sürecin sonunda üniversitelerimizin lisans ve önlisans kontenjanlarının geçen yılki düzeylerinin altına düşmesi ve öğrencilerin mağdur olması kaçınılmaz olabilir. Bu uygulamalar hukuka güven, devlete güven ve istikrar ilkeleriyle bağdaşmamaktadır. Üniversitelerarası kurul, doğrudan eğitimle ve üniversitenin görevleriyle ilgili bu konularda üniversitelerin görüşleri alınmadan yapılan bu uygulamaların zarar ve tehlikelerini kamu oyuna duyurmayı ve yetkilileri acil önlem almayı davet etmeyi bir görev sayar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber