Gül, Yesevi Üniversitesi mütevelli heyetini görevden aldı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Mart 2008 07:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Yesevi Üniversitesi'ne yeni mütevelli heyeti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı görevinden alarak yerine Prof. Dr. Osman Horata'yı atadı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Çetin Doğan'ı görevinden alarak, yerine Prof. Dr. Osman Horata'yı atadı.

Bakanlar Kurulu da üniversitenin mütevelli heyetini değiştirdi. Prof. Dr. Rıza Ayhan, Dr. Öner Kabasakal ve Feyzullah Budak görevlerinden alınırken, Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Naci Ağbal ve Dr. Hakan Fidan mütevelli heyeti üyesi olarak atandı.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ı mütevelli heyeti başkanı olarak atamıştı. Çetin Doğan'ın bu görevi atanması tartışma konusu olmuştu. Doğan, göreve başladıktan sonra üniversitede bulunan KKTC bayrağını indirdiği ve üniversitenin yönetimini Kazaklara bıraktığı gerekçesiyle, Türk Ocakları başkanı tarafından eleştirilmişti.

Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür'ün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunduğu raporda, emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın Ahmet Necdet Sezer tarafından mütevelli heyet başkanlığına atanmasıyla birlikte üniversite yönetiminin Türkiye'nin elinden çıktığı ve Kazak tarafına geçtiği belirtilmişti. Raporda, Çetin Doğan için 'konuya yabancı' ve 'meseleye vukufiyeti yok' nitelemesi yapılarak şu ifadelere yer verilmişti: "Bu durum, Türkiye'nin Yesevi Üniversitesi'nden beklenti ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmesini engellediği gibi eğitim kalitesinin düşmesine de neden olmaktadır. Mütevelli heyet başkanlığından başlayarak yönetim yeniden belirlenmeli."


10. Cumhurbaşkanı Sezer 2006 yılında Mütevelli Heyet Başkanlığı'na 1. Ordu Komutanlığı da yapan emekli orgeneral Çetin Doğan'ı atamış, atama tartışma yaratmıştı. Cumhurbaşkanı Gül, Doğan'ı görevden alarak yerine Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden Prof. Osman Horata'yı atadı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile geçmişte ortak çalışmaları da bulunan Horata'nın atanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'nin dünkü mükerrer sayısında yayımlandı. Mütevelli heyetin görev süresinin 7 yıl olmasına rağmen, Mütevelli Heyet Başkanlığı'nda 2 yılını doldurmayan Doğan'ın yerine atama yapılmasının nedeni merak yarattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber