7 ytl çalan kişiye 7 bin ytl ceza

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2008 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaklaşık 3 ay önce park halindeki minibüsten 7.75 YTL çalarken suçüstü yakalanan kişiye, mahkeme 7 bin YTL para cezası verdi.

Alınan bilgiye göre, 14 Aralık 2007 tarihinde R.E. (20), Tatvan'da park halindeki minibüste bulunan montun cebinden 7.75 YTL çaldığı sırada, araç sürücüsü Şibli Dumrul tarafından suçüstü yakalandı.

Bunun üzerine gözaltına alınan R.E. hakkında, TCK'nın ilgili maddeleri gereğince cezalandırılması istemiyle Tatvan Asliye Ceza Mahkemesinde kamu davası açıldı.

Sanık R.E, mahkemede, olay günü sigara alacak parası olmadığı için park halindeki araca girdiğini, burada bulunan montun cebinden bozuk paraları aldığını ve bu sırada araç sürücüsünün kendisini yakaladığını söyledi.

Tatvan Asliye Ceza Mahkemesinin sabıkası bulunmayan sanık R.E. hakkında verdiği kararda, ''Sanığa 11 ay 20 gün hapis cezası verilmesi veya TCK'nın 50/1-a ve 52/2 maddeleri gereğince verilen hapis cezasının, günlüğü takdiren 20 YTL'den para cezasına çevrilerek, sanığın 7 bin YTL para cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmiştir'' denildi.

Mahkeme kararında, sanığın parayı ödememesi halinde, cezanın hapse çevrileceği de belirtildi.

-''MAHKEMENİN VERDİĞİ CEZA AĞIR''-

Sanık avukatı Rıfat Halidi, AA muhabirine, mahkemenin verdiği cezanın çok ağır olduğunu, davayı temyiz edeceklerini söyledi. Halidi, ''Sanık R.E. sigara parası bulmadığını için hırsızlığa teşebbüs etmiş. Cezayı çok ağır bulduk. Davayı temyize gönderdik. Aynı karar çıkarsa R.E. cezaevine girecek. Çünkü sanığın parayı yatıracak geliri yok'' dedi.

Halidi, ''Devleti milyonlarca YTL zarara uğratanlar, maalesef az bir cezayla ya da hiç ceza almadan kurtuluyor. 7.75 YTL gibi küçük bir paranın cezasının 7 bin YTL olması çok ağır'' diye konuştu.

Bu tür cezaların caydırıcı olmadığını savunan Halidi, şunları kaydetti:

''Özellikle çocukların bu tür olaylardan uzak kalması için ekonomik ve sosyal açıdan birtakım çalışmaların yapılması şart. Bu tür olayları, maddi durumu kötü ya da işsiz ailelerin çocuklarının yaptığını görüyoruz. Çocukları topluma kazandırmak için sosyal projeler desteklenmeli.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber