Su kıtlığının bir nedeni de yolsuzluk

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2008 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, dünyadaki içme suyu sıkıntısının en önemli nedenleri arasında, su sektöründeki 'yönetim bozukluğu ve yolsuzluklar' yer alıyor.

Dünyada su kıtlığının yaşanmasında, küresel iklim değişikliklerinin etkisi kadar, hatta ondan daha çok "yolsuzluklar ve kötü yönetim" etkili oluyor.

Özellikle, Türkiye'nin de içinde bulunduğu Gelişmekte Olan Ülkelerde, su kaynaklarının yeterince değerlendirilememesi, yanlış değerlendirilmesiyle, yetersiz ya da yanlış altyapı yatırımları veya yerel yönetimlerin etkin su şebekesi yönetimini gerçekleştirememesi, insanların, su kaynaklarından eniyi şekilde faydalanmasını önlüyor.

Su sektöründe yapılan yolsuzluklar, ülke ekonomilerini doğrudan etkilerken, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmayı da engelliyor.

Etkin bir su yönetiminin olmaması, suyun maliyetini de artırırken, kayıt dışı ekonomiyi de körüklüyor.

BM'ye göre Asya, Afrika ve Latin Amerika'daki bazı ülkelerde halkın neredeyse yarısı, yüksek su faturalarını ödememek için rüşvet veriyor.

Su sektöründeki yolsuzluk ve kötü yönetim, içme suyu için ayrılan mali kaynaklar eritiyor, miyarlarca doların boşuna harcanmasına neden oluyor. Bunu yanı sıra ekonomik büyüme yavaşlıyor ve bu sektöre yatırımlar engellenmiş oluyor.

BM'ye göre, dünyada herkese yetecek kadar içme suyu var ancak toplam insan nüfusunun 5'te biri, yani 1 milyardan fazla insan yeterli su bulamıyor.

Yaklaşık 3 milyar kişi ise sağlıklı ve temiz su ihtiyacını karşılayamıyor ve bu nedenle, her gün yaklaşık 35 bin kişi hayatını kaybediyor.

Her yıl 2 milyon çocuk, temiz su ve tuvalete sahip olmadığından ölüyor.

İçme suyu sıkıntısından en çok etkilenenler yoksul halk olurken, bunların yarısından fazlası Hindistan ve Çin'de yaşıyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber