Gökçek: Parayı bastıran Başkent Doğalgazı alır

Haber Giriş : 11 Mart 2008 16:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin özelleştirme ihalesi ile ilgili olarak çıkan şaibe iddialarına tepki göstererek, "Bu ihaleyi almanın iki şartı var; belgeleri eksiksiz getirmek ve en yüksek parayı basıp almak" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Başkent Doğal Gaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin özelleştirme ihalesi ile ilgili olarak çıkan şaibe iddialarına tepki göstererek, ?Bu ihaleyi almanın iki şartı var; belgeleri eksiksiz getirmek ve en yüksek parayı basıp almak" dedi.

39 şirketin başvurduğu, 17 şirketin bilgi odasına girdiği, 14 Mart'ta yapılacak ihale için fiyat beklentisini açıklamayan Gökçek, buna karşılık 630 milyon YTL BOTAŞ, 300 milyon YTL Hazine borcu ödenip, metronun kalan 44 km'lik kısmını rahatlıkla tamamladıktan sonra alt yapı yatırımlarına kaynak sağlayacak bir fiyat beklediklerini ifade etti.

ŞİRKETLERE BASIN TOPLANTILI UYARI

Gökçek, Başkent Doğal Gaz Genel Müdürü Veysel Karani Demir ile birlikte Altınpark Belediye Evi'nde bir basın toplantısı düzenledi. Gökçek, Başkent Doğal Gaz'ın 14 Mart'ta gerçekleştirilecek özelleştirme ihalesi öncesinde, bazı şirketlerin, fiyatın düşmesini sağlamak için ihalede anlaşmalar olduğu iddiasını ortaya attıklarını söyledi. Bu nedenle basın toplantısına ihaleye katılacak şirketlerin temsilcilerini de davet ettiklerini ifade eden Gökçek, bu iddialara itibar edilmemesini istedi. İhalenin şeffaf biçimde yapılacağını kaydeden Gökçek, ?Bu ihaleyi almanın iki şartı var; belgeleri eksiksiz getirmek ve en yüksek parayı basıp almak" dedi. Bazı firmaların ihaleden dışlanacağı iddialarının kesinlikle doğru olmadığını ifade eden Gökçek, ihaleye katılanlardan ilk etapta en düşük teklif veren yüzde 20'lik kısmın eleneceğini, ardından ihale komisyonunun kararına göre ya tekrar eleme yapılacağını ya da açık artırmaya geçileceğini söyledi.

"BOL PARAYLA GELİN"

Çıkarılan dedikodulara kimsenin itibar etmemesini isteyen Gökçek, ?Katılımcılardan ihaleye bol parayla gelmelerini rica ediyoruz" dedi. İhaleye katılacaklara 10 yıl süre ile normal abonede 5,5 cent, serbest tüketicide 0,7 cent kar garantisi sunulduğunu belirten Gökçek, 2007 tüketiminin serbest tüketicide 1 milyar 428 milyon metreküp, normal abonede 1 milyar 730 milyon metreküp olmak üzere 3 milyar 158 milyon metreküp olduğunu söyledi. Bir önceki yıla göre tüketimde yüzde 10 artış olduğunu kaydeden Gökçek, 10 yıl sonra tüketimin iki katına çıkacağını öne sürdü. Gökçek, tüketimin 10 yılda 60 milyar dolar, 30 yılda 250 milyar metreküpe yükseleceğini iddia etti.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA BELİRSİZLİĞİ

1 milyar metreküp gaz tüketen Baymina Ankara Doğal Gaz Çevrim Santralı'nın mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı ile BOTAŞ'tan kendilerine devredildiğini belirten Gökçek, bu devirle birlikte ihalenin 3 milyar 158 milyon metreküp tüketim üzerinden yapılacağını vurguladı. Gökçek, yürütmeyi durdurma kararı üzerine yapılan devrin, esastan kararın tersi yönde çıkması durumunda iptal olması olasılığının ihalede belirsizlik yaratıp yaratmayacağının sorulması üzerine, ?Danıştay'ın bu konuyla ilgili emsal kararı var. Dönmesi çok zor. Olmaz demiyorum ama çok çok düşük bir ihtimal. BOTAŞ davasından vazgeçmiş değil ama bu davayı kazanma ihtimali çok zayıf. Biz şirketlere durumu bildirdik. Onlar tekliflerini buna göre verecektir" dedi.

İhaleye çıkıldığında abone sayısının 985 bin olduğunu, birkaç ay içinde abone sayısının 1 milyon 39 bine çıktığını söyledi.

YABANCILAR YERLİ ORTAKLA GİRİYOR

Gökçek, ihale için bilgi odasına Merrill Lynch, Bosphorus Gas, Zorlu Petrogas, Gaz de France, Suez-Tractebel, Energaz, Nurol Holding, Çalık Enerji, Unitcredit CA IB AG, Gaz Natural, Palgaz, Akfenhes, Güriş, Eni, ENBW, Limak ve Elektromed olmak üzere 17 şirketin girdiğini bildirdi. Gökçek, şirketlerin bilgi odasında 2 bin 300 adet soru sorduklarını ifade etti. Arap ülkelerinin ihaleye ilgi göstermediğini ifade eden Gökçek, diğer ülkelerin de tek başlarına değil yerli ortak ile ihaleye gireceğini belirtti.

İhalede ortaya çıkacak fiyat için beklentisini açıklamayan Gökçek, buna karşın, ihale bedelinden BOTAŞ'a 630 milyon YTL, Hazine'ye 300 milyon YTL borcun ödeneceğini söyledi. Kalan para ile metronun 44 km'lik bölümünün rahatlıkla tamamlanmasını beklediklerini söyleyen Gökçek, kalan para ile altyapı yatırımlarına harcama yapılacağını ifade etti. Gökçek, iyi fiyat çıkarsa, su dönüşümü ile sulama suyu sağlanması, alt-üst geçitler ve Gerede sistemine kaynak aktarmak istediklerini anlattı.

Şirketin satın alındıktan üç yıl sonra halka arz edilebileceğini vurgulayan Gökçek, böylece yatırılacak paranın bir kalemde geri alınabileceğini ifade etti.

İHALE İKİ AYDA ONAYLANACAK

İhalenin gece yarısı da olsa bir günde tamamlanacağını belirten Gökçek, ihalede gelen dosyaların incelenmesi için 10 mali müşavir, 10 avukat ve 10 gazdan anlayan mühendis ile ekip kurduklarını söyledi. İhalenin Belediye Encümeni tarafından yapılacağını ifade eden Gökçek, ardından ihalenin EPDK ve Rekabet Kurumu onayına sunulacağını, son olarak Belediye Başkanı olarak kendisinin onay vereceğini söyledi. Gökçek, bu sürecin iki ayda tamamlanmasını beklediklerini ifade etti.

5,5 cent'lik kar nedeniyle Ankara'da doğal gazın çok pahalı olduğu eleştirilerine karşılık Gökçek, ?Benden önceki dönemde Murat Karayalçın gazı yüzde 70 ile yüzde 140 arasında karla satıyordu. Şu anda yüzde 12,14'e düştüö dedi. Gökçek, siyaset alanında sorun yaşanan Fransa'nın Gaz de France şirketinin ihaleye girmesinin sorulması üzerine de, ?Biz gazı satıyoruz. Şu veya bu nedenle şirkete gir veya girme diyemeyiz. Kişisel fikirlerimle Ankara'nın menfaatini karıştırmak istemiyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber