Eğitim sendikaları YÖK başkanı'nı yargı kararlarına uymaya çağırdı

Haber Giriş : 12 Mart 2008 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Danıştay'ın YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsünün serbest olduğu yönündeki yazısını iptal etmesi üzerine eğitim sendikaları YÖK Başkanı'nı yargı kararına uymaya çağırdı.

) - Danıştay'ın YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın, üniversitelerde başörtüsünün serbest olduğu yönündeki yazısını iptal etmesi üzerine eğitim sendikaları YÖK Başkanı'nı yargı kararına uymaya çağırdı.

Danıştay 8. Dairesi, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın 25 Şubat'ta rektörlere gönderdiği, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını öngören değişikliklerin yapıldığı Anayasa'nın 10 ve 42. maddelerine göre uygulama yapılabilmesi için ayrıca bir kanuni düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığı yönündeki genelgesinin durdurulmasına karar verdi. Kararı ANKA'ya değerlendiren eğitim sendikaları, YÖK Başkanı'nın yargı kararına uyması gerektiğini belirttiler.

-EĞİTİM-SEN: ?YÖK BAŞKANI YARGI KARARINA UYMAK ZORUNDADIR?-

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, hukuki yönden söz konusu genelgenin problemli olduğunun bilindiğini söyledi. YÖK Başkanı Özcan'ın türban konusunda YÖK'ün başkanı gibi değil bir AKP memuru gibi hareket ettiğini savunan Dinçer, ?Yaptığı işlem hukuksuzdu ve yargıdan döndü. Aynı şekilde üniversitelerin kadro alımı ile ilgili genelgelerin de yürütmesinin durdurması kararını alacağız. Bunlar da hukuki dayanaktan yoksun. Ben yaptım, oldu diyerek yapılmaz? dedi. Üniversitelerin bu tür hukuksuz davranışlar ile çatışma ortamına itildiğini ifade eden Dinçer, bu tür bir yaklaşımı doğru bulmadığını söyledi. YÖK Başkanı'nın artık yargı kararına uymasını beklediğini kaydeden Dinçer, ?YÖK'ün artık daha genel, bütünlükçü, herkesi kapsayan ve ortaklaştıran bir yaklaşım içerisinde olması gerekiyor. Bu tür hukuksuzlukları da yapmamaya özen göstermeli. Yargı kararını uygulamak zorundadır, yoksa bazı cezai yaptırımları olacaktır? dedi.

-EĞİTİM-İŞ: ?YÖK'ÜN DANIŞTAY'IN KARARINA UYUP UYMAYACAĞINI GÖRECEĞİZ?

Eğitim ve Bilim İşgörenleri Sendikası (Eğitim-İş) Genel Başkanı Yüksel Adıbelli, karar sonucunda Eğitim-İş olarak yazının hukuka uygun olmadığı yönündeki görüşlerinde haklı olduklarının kanıtlandığını söyledi. Adıbelli, ?Daha önce de bu konuda dava açmıştık. Biz hukuka güveniyoruz. Fakat şimdi artık bu süreçte YÖK'ün Danıştay'ın kararına uyup uymayacağını göreceğiz. Çünkü hükümetin atadığı birçok kadro yargı kararlarına uymuyor? dedi. Adıbelli, hükümetin hukuka saygı duyması gerektiğinin de altını çizdi.

-TÜRK EĞİTİM-SEN: ?ARTIK TÜRBAN MESELESİ GÜNDEMDEN DÜŞMELİ?-

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, türban konusunun artık insanları kamplara ayıran bir noktaya geldiğini belirterek, ?Artık bu konuda tüm kurumlar ve siyasi partiler sorumlu bir tavır ortaya koymalıdır. Birilerinin bu gerginlikten yıllardır istifade etmesi artık kabak tadı verdi. Birilerinin buna dur demesi lazım? dedi. Alınan kararın bu anlamda muhafazakâr insanları üzeceğini belirten Koncuk, ?Millet ile kavga etmemek lazım. Bu konu birilerine oy olarak dönmemesi gerekiyor. Artık gündemden düşmeli? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber