Marmara'da 4,8'lik korku... Uzmanlar ne dedi?

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 13 Mart 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çınarcık sallandı milyonlar korktu

MARMARA Bölgesi Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğündeki depremle sallandı

Marmara Bölgesi dün akşam merkez üssü Çınarcık olan 4.8 şiddetindeki depremle büyük korku yaşadı... Yalova, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Sakarya, Balıkesir, Bolu ve Bursa'da hissedilen sarsıntı 1999 Marmara depremini hatırlattı. Halk panik içinde sokağa fırladı...

MARMARA Bölgesi dün akşam Richter ölçeğine göre 4.8 büyüklüğündeki depremle sallandı. Geniş bir alanda hissedilen deprem halk arasında büyük panik ve korkuya neden olurken, can ve mal kaybına yol açmadı.

Deprem 7 ilde hissedildi

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nün merkez üssünü Yalova'nın Çınarcık İlçesi olarak saptadığı deprem, saat 20.53'te meydana geldi. Sarsıntının merkezinin yerin 11.2 kilometre altında olduğu açıklandı. Yalova başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bolu, Balıkesir ve Bursa'da hissedilen deprem halk arasında büyük korku ve paniğe neden oldu.

Depremin şiddetli hissedildiği Çınarcık ve Yalova'da halk sokağa fırlarken, bazı kişiler balkon ve pencerelerden atladı, hafif yaralananlar oldu. Korkuya kapılıp fenalaşanlarla, kaçarken yaralananlar hastanelerde ayakta tedavi edildi. Birçok yerleşim merkezinde kısa süreli telefonlar kilitlendi.

Bu arada Bayındırlık Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü, Çınarcık'taki depremin büyüklüğünün 5 olduğunu açıkladı. Afet İşleri Deprem Araştırma Dairesi'nden yapılan açıklamada, depremin büyüklüğünün Ml (yerel-lokal büyüklük) ölçme yöntemine göre 5, Md (süreye bağlı büyüklük) ölçme yöntemine göre ise 4.7 olduğu belirtildi.

Vali: Can kaybı yok

Yalova Valisi Yusuf Erbay, ekiplerin bölgeyi taradığını ve depremin can ve mal kaybına neden olmadığını belirterek halkı sakin olmaya çağırdı. Depremin ardından gerekli birimlerin Kriz Merkezi'nde toplandığını ve telsiz sistemiyle ilçe ve köylerle iletişime geçtiklerini bildiren Vali Erbay, ?Şu ana kadar herhangi bir tahribat haberi almadık. Sadece vatandaşlarımız biraz korktu. Durumu takip ediyoruz? diye konuştu. Bu arada Yalova, Çınarcık, Gölcük, İzmit, Gebze ve İstanbul'da halk uzun süre evlerine giremedi.

21.33'te 3.1'lik artçı oldu

Kandilli Rasathanesi Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM), dün akşamki depremin, özellikle Çınarcık, Yalova, Kocaeli ve İstanbul'un doğusunda kuvvetli hissedildiğini bildirdi. Depremin odak derinliğinin 11 bin 200 metre olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: ?Saat 21.33'te büyüklüğü 3.1 olan hafif şiddette bir artçı deprem kaydedildi. Halkımız, 1. derece deprem bölgesinde oldukları için her zaman tedbirli olmalıdır.?

HALK OTOMOBİL VE PARKLARDA SABAHLADI

Dün akşam saat 20.53'te meydana gelen depremden sonra Yalova, Kocaeli, İstanbul ve çevre illerde büyük korku yaşandı. Çok sayıda insan battaniyelere sarılıp otomobil ve parkta sabahladı.

DEDE VE NİNELER İÇERİ GİRMEK İSTEMEDİ...

1999 yılındaki büyük Marmara depremini yaşayan dedeler ve nineler, elde cep telefonu korku içinde sokakta oturdu. Tüm uyarılara rağmen içeri girmek istemedi.


Uzmanlar ne diyor?

?Bu bölgede bu sarsıntı normal'

Prof. Dr. Gülay Altay (Kandilli Rasathanesi Müdürü): ?Bu bölgede böyle bir deprem normal. Orta şiddette bir deprem. Şu aşamada öncü mü değil mi diye bir değerlendirme yapmak mümkün değil. Depreme hazırlıklı olarak yaşamaya alışmalıyız. Bu deprem beklenen İstanbul depreminin yaklaşıp yaklaşmadığı konusunda bir bilgi vermez bize. Bu depremle ilgili herhangi bir hasar bilgisi gelmedi henüz. Arkadaşlarımız bu konuda çalışma yapıyor.?

Arkada büyük deprem yok

Prof. Dr. Ahmet Ercan (Jeofizik Kurumu Onursal Başkanı): ?Bunun arkasından büyük bir deprem beklenmiyor. Ancak bundan sonra depremcikler 10 gün kadar sürecek. Nitekim saat 21.33'te aynı yerde 3.1 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Yalova'daki sığ özellikteki deprem, geniş bir alanda olduğu için İstanbul'da da oldukça şiddetli hissedildi. Halkın paniğe kapılmasına gerek yok. 2008'den 2015 yılına kadar bu bölgede bu tarz sarsıntılar olacak. Beklenen İstanbul depremi de bu yıllar arasında olmayacak çünkü İstanbul'u zaten çok büyük bir deprem beklemiyor.?

Deprem İstanbul'dan uzaklaşıyor

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy (İ.Ü.): ?17 Ağustos'ta kırılan fayın en batı ucu Çınarcık'ın güneyinde Esenköy'e kadar yırtıldı. Bölge riskli ama bu fayın güneye hareketi, bize Adalar'a giden bir fay olmadığını gösteriyor. Gerilim, Çınarcık, Bozburun, İmralı, oradan da Mudanya'ya giden hatta. Bu sebeple büyük İstanbul depremi beklemek bence çok yanlış. Bu hatta meydana gelecek deprem mutlaka İstanbul'da hissedilir, ama deprem ve fay hattı İstanbul'dan uzaklaşıyor.?

Büyük deprem habercisi değil

Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu (İ.Ü.): ?Bu bölge genelde deprem üreten bir bölge. Bu bölge için olağan bir deprem. Dünkü deprem ayrı bir sistemde olduğu için Marmara'da beklenen büyük bir depremin habercisi, demek kesinlikle mümkün değil.?

Deprem öncü-artçı değil...

Prof. Turgut Öztaş (Mimar Sinan Ü.): ?Bu depremin olağan karşılanması gerekir. Buna 'öncü-artçı'dememiz mümkün değil. Bu, ancak asıl deprem olduktan sonra söylenebiliyor.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber